Zvýšenie limitu zamestnancov SSC bude pre A. Doležala pri rozpočte dôležité

Pri návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok bude pre ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) najdôležitejšie zvýšenie limitu zamestnancov pre Slovenskú správu ciest (SSC). O rozpočte už debatoval aj s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO). Uviedol to v piatok počas živého vysielania na sociálnej sieti.
SSC podľa šéfa rezortu dopravy „neperformuje“ tak, ako by mala. „Bola zdecimovaná zamestnanecky platmi a počtom pracovníkov,“ skonštatoval Doležal. Spomenul aj rozhodnutie o znižovaní výdavkov v štátnej správe o 10 %. „Nikdy sa takéto veci nesmú robiť plošne, lebo SSC to prakticky paralyzovalo, veľmi to spomalilo povoľovacie procesy, spomalilo to majetkovo-právne vysporiadanie a na konci dňa to spomaľuje čerpanie eurofondov,“ podotkol. Zároveň vyčíslil, že len na údržbu ciest v „základnom stave“ potrebuje SSC rádovo 80 miliónov eur ročne. Skonštatoval, že rezort financií vníma požiadavky v súvislosti so SSC a naznačil na to „priestor“.
Veľkú časť diskusie venovali ministri aj Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). V nej sa momentálne uskutočňuje vládny audit, ktorého súčasťou sú aj pracovníci Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP). Doležal priblížil, že sa pripravuje aj úprava grafikonu verejnej dopravy, ktorá má byť krokom k dopravnej autorite. Dodal, že s ministerstvom financií majú podpísané memorandum, podľa ktorého majú hľadať úspory, ale aj zvyšovať výnosy. „Je legitímna téma, ak chcem zvyšovať výnosy, aj zvyšovanie cestovného,“ naznačil. V súvislosti s rozpočtom sa rozprávali aj o infraštruktúre, teda o Železniciach Slovenskej republiky (ŽSR).
Doležal tiež bude chcieť mať k dispozícii viac peňazí na dotácie na nájomné bývanie. Tento rok totiž počet žiadostí od samospráv prekročil rozpočtovanú sumu a Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR muselo rozpočet na tieto dotácie navyšovať. „Boli to príjemné problémy. Nechcel som odmietať žiadosti o dotáciu len preto, že nemáme peniaze, čiže sme si tie peniaze stiahli z iných projektov,“ povedal minister a dodal, že rastúci počet žiadostí považuje za dobrý signál. Naznačuje totiž, že legislatívna zmena pri Štátnom fonde rozvoja bývania (ŠFRB) bola nastavená dobre a deje sa to, čo chcel štát dosiahnuť – zvýšiť dopyt po nájomnom bývaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy