Výrobné ceny kvôli materiálovej kríze prudko rastú

Výrobné ceny na Slovensku kvôli materiálovej kríze výrazne rastú, v júli sa zvýšili o 5,5 %. Globálna ekonomika aktuálne bojuje s nedostatkom viacerých surovín a materiálov. V prvom rade ide o nedostatok čipov, ktorý spôsobuje odstávky výroby hlavne v automobilovom a elektrotechnickom priemysle, pripomína v aktuálnej analýze Jana Glasová z 365.bank.
„Predpokladáme, že chýbajúce čipy budú trápiť automobilky ešte celý tento rok a zrejme aj začiatkom budúceho roka. Ďalším veľkým problémom pre priemysel je nedostatok plastového granulátu, ktorý sa využíva vo väčšine odvetví vrátane automobiliek. Trh hlási aj problémy s nedostatkom plechov, kovov, dreva, skla a aj stavebných materiálov,“ doplnila analytička.
Materiálová kríza je podľa Glasovej spôsobná hlavne zabrzdením výroby počas krízy a pomalším rozbiehaním výroby po pandémii. Mnohí svetoví producenti čelili počas krízy problémom s výrobou kvôli karanténnym opatreniam a nedostatku zamestnancov. Slabá ponuka a rastúci dopyt teraz tlačia na rast cien týchto produktov a materiálov.
Podľa indexu cien vo výrobnej sfére sa ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh v júli medziročne zvýšili o 5,5 %, pričom ešte v júni to bolo o 3,6 %, ukazujú dáta Štatistického úradu SR. Ešte začiatkom roka pritom platilo, že priemyselné ceny medziročne klesali. Od apríla postupne rastú a ich rast sa z mesiaca na mesiac zrýchľuje.
V rámci priemyselnej výroby výrazným medziročným tempom rastú hlavne ceny rafinovaných ropných produktov (o 48 %), chemických výrobkov (o 23 %), kovov a kovových výrobkov (o 18 %) a drevených a papierových výrobkov (o 17 %). Ide práve o tie produkty, ktorých výroba je poznačená nedostatkom surovín na globálnom trhu. „Výrazne drahšie ako vlani sú aj stavebné materiály, a to až o 12,5 %. Práve drahšie stavebné materiály spôsobujú, že opravy a rekonštrukcie bytov či domov nás vychádzajú o dosť drahšie. A samozrejme sa takto zvyšujú aj náklady na výstavbu novostavieb, čo tlačí nahor aj ceny nehnuteľností na realitnom trhu,“ vysvetlila analytička.
Rastúce ceny priemyselných výrobcov podľa nej tlačia nahor aj konečné ceny pre spotrebiteľov, čo spôsobuje aj citeľné zvyšovanie spotrebiteľskej inflácie. „Júlová CPI inflácia dosiahla vysoký rast o 3,3 %, čo je najvyššia úroveň od februára 2020, teda ešte z obdobia pred pandémiou,“ pripomenula.
Výrazný rast cien priemyselných výrobcov očakáva aj v nasledujúcich mesiacoch, pod čo sa naďalej bude podpisovať hlavne nedostatok viacerých surovín a materiálov na globálnom trhu. „Zvyšovať sa bude aj spotrebiteľská inflácia. Za celý tento rok nateraz očakávame priemernú infláciu mierne nad 2 %. Nevylučujeme ale riziko, že bude ešte vyššia, a to hlavne vzhľadom na surovinovú krízu vo svete a rastúce ceny ropy a energií,“ dodala Glasová.

Súvisiace články

Aktuálne správy