Tesla bude vyrábať humanoidných robotov. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Elon Musk – niektorými vnímaný ako poloblázon, inými ako génius a vizionár. Spoločnosť Tesla mala svoj AI Day, na ktorom predstavila novinky a pokrok v umelej inteligencii, v autonómnom riadení vozidiel a v neposlednom rade predviedla humanoidného robota.  

Tesla sa púšťa do nového segmentu
Tesla Bot s názvom Optimus by mal uzrieť svetlo sveta ako prototyp v roku 2022. Má ísť o robota pre ľudí, pomocníka v domácnosti pri nudných či stereotypných činnostiach alebo fyzicky náročných a nebezpečných povolaniach. Ideou je, že fyzická práca už nebude povinnosťou, ale voľbou. Tesla Bot má zúročiť mnohoročné skúsenosti spoločnosti s automatizáciou, ktorú využívali vo výrobných fabrikách pri stavbe automobilov. Ťažiť by mal z autonómného softvéru, ktorý používa autopilot v automobiloch Tesla. Malo ísť o 172 cm vysoký a takmer 60 kilogramov vážiaci skelet s množstvom kamier, ktoré mu budú pomáhať pri vykonávaní bežných činností, od nákupu v obchode až po zdvíhanie ťažkých vecí zo zeme. Musk sa netají tým, že humanoidné roboty majú nahradiť ľudskú prácu. Prezentáciu zakončil slovami: „Ak by sme to nespravili my, spravil by to niekto iný.“ Trh s humanoidnými robotmi sa v roku 2020 odhadoval na úrovni 2,1 mld. USD. Do roku 2025 by mal dosiahnuť hodnotu takmer 8 mld. USD s ročnou mierou rastu 30 %. 
  

 
Akciový optimizmus pokračuje
Americký akciový index S&P 500 dokázal od covidového dna zdvojnásobiť svoju hodnotu. Ide pritom o najrýchlejší nárast o 100 % po medveďom trende od 2. svetovej vojny. A zdá sa, že spúšťač silnejšej korekcie nie je na obzore. Vďaka očkovaniu, neutíchajúcim stimulom a oživovaniu ekonomiky, bude akciový optimizmus pokračovať. Podiel nákupných doporučení je v USA najvyšší od roku 2002. V prípade európskych akcií je táto hodnota najvyššia od roku 2011. Inak povedané, na Wall Street vládne optimizmus. Stimuly, očkovanie a rozbiehajúca sa ekonomika je koktail, ktorý ubezpečuje investorov a analytikov, že vyhliadky sú napriek vysokým percentuálnym prírastkom akcií stále dobré. Úroveň spomínaného indexu S&P 500 sa blíži k magickej päťtisícke a na výraznejšiu korekciu sa už čaká takmer 200 obchodných dní. Na horizonte zatiaľ nie sú žiadne „mračná“, ktoré by ju mali spustiť. Na druhej strane však silnejú hlasy hovoriace o nadhodnotenej cene akcií. Shillerovo P/E, ktoré sleduje cenu akcií k ziskom spoločností, je na úrovni 38,64. Znamená to, že na 1 USD zisku treba vynaložiť viac ako 38 dolárov v podobe ceny. Pre porovnanie, ide o najvyššie hodnoty za posledných 20 rokov. Počas finančnej krízy v roku 2008/2009 bol tento ukazovateľ na hodnote 15. Najlepšou ochranou kapitálu tak stále zostáva široká diverzifikácia a priebežné investovanie.

Zasadnutie v Jackson Hole
Nový týždeň prinesie výsledky HDP zo Spojených štátov za druhý kvartál, ktoré sa očakávajú na úrovni 6,6 %. Najzaujímavejšie však bude stretnutie vo vysokohorskom rezorte Jackson Hole vo Wiomingu. Tam sa už tradične raz do roka stretávajú všetci významní centrálni bankári sveta a spoločne diskutujú o ekonomickom vývoji, nastavenej menovej politike a o výhľadoch pre ekonomický rast a mnohých závažných detailoch. Pre bežného človeka je to možno príliš vzdialené, no menová politika ovplyvňuje naše životy viac, než sa zdá. Toto stretnutie bude pozorne sledované aj investormi.  


 

Súvisiace články

Aktuálne správy