Stavebnú komoru znepokojuje zmäkčovanie podmienok na vykonávanie stavebných prác

Stavebná komora SR je znepokojená zmenami v živnostenskom zákone a vyhláseniami dotýkajúcimi sa aj stavebníctva. Všetky stavebné činnosti by mali byť regulované a mali by ich vykonávať vzdelaní, kvalifikovaní odborníci a odborne spôsobilé osoby, reagovala komora na aktuálne zmeny legislatívy. Tie okrem iného skracujú dĺžku povinnej praxe na získanie živnosti a umožňujú jej dlhodobé prerušenie.
Komora upozornila, že za posledné roky pozoruje a eviduje rast nekvality a rôznych porúch novostavieb na Slovensku. „Hlavným spoločným menovateľom podľa vlastných skúseností a sťažností firiem, občanov a úradov je rast neodbornosti v príprave, vedení, kontrole a v realizačnej časti stavebných činností. V oblasti samotnej výstavby sleduje neustály rast nekvalifikovaných remeselníkov na stavbách s nedostatočnými remeselnými a odbornými zručnosťami a vedomosťami,“ uviedol prezident komory Ivan Pauer.
Okrem skrátenia praxe potrebnej na získanie živnostenského listu na stavebné práce namieta komora aj možné problémy pri dlhodobom prerušení živnosti. I keď komora nemá voči samotnej právnej úprave výhrady, zdôraznila, že sa po dobu 2 – 4 rokov prerušenia výkonu kvalifikovanej práce udeje veľa zmien, ktoré si živnostník alebo odborne spôsobilá osoba musí osvojiť, aby svoju prácu vykonávali odborne, bezpečne a kvalitne. „Preto stavebná komora považuje za nevyhnutné pred obnovením a pokračovaním v živnosti, aby takýto živnostník prešiel školením z aktuálnych technických, technologických a bezpečnostných predpisov viažucich sa k jeho kvalifikovanej odbornosti, prípadne odbornej spôsobilosti,“ dodal Pauer.
Stavebná komora trvá na tom, aby boli všetky stavebné činnosti regulované a vykonávali ich vzdelaní, kvalifikovaní odborníci a odborne spôsobilé osoby. Podľa Pauera treba zmeniť prístup k vzdelávaniu stavbárov na všetkých stupňoch vzdelávania a k vydávaniu živností a odborných spôsobilostí stavebných odborníkov v súlade s ustanoveniami živnostenského zákona. „Len pomocní manipulační pracovníci nemusia mať odbornú kvalifikáciu,“ dodal šéf komory.

Súvisiace články

Aktuálne správy