Predaj nových áut v Nemecku v júli prudko klesol

Predaj nových áut v Nemecku v júli v medziročnom porovnaní výrazne klesol. Minulý mesiac bolo na najväčšom európskom automobilovom trhu registrovaných 236.393 nových áut, čo bolo o 25 % menej ako v rovnakom mesiaci v minulom roku, uviedol to spolkový úrad pre motorové vozidlá KBA.
Registrácie v júli 2020 podporil jeden pracovný deň navyše a dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH). Napriek tomu boli čísla za júl 2021 druhé najslabšie od roku 1991. Júlový pokles predaja bol prvým po štyroch mesiacoch rastu.
„Vytúžené zotavenie trhu je ešte stále ďaleko,“ uviedol partner poradenskej spoločnosti EY Peter Fuss. „Napriek tomu, že ekonomika rýchlo rastie, a faktu, že ešte stále platí už len málo reštrikcií obmedzujúcich verejný a ekonomický život, neistota je stále vysoká, predovšetkým vo svetle rastúceho počtu prípadov a pomalého očkovania.“ Fuss dodal, že ďalším negatívnym faktorom je nedostatok polovodičov, ktorý brzdí produkciu automobiliek.
Tempo rastu predaja elektrických áut sa spomalilo na 52 % z takmer 300 % v júni. Na elektrické modely v júli pripadalo z celkového predaja 11 % alebo 25.464 vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy