Ekonomika zostala v druhom kvartáli 3 % pod úrovňou spred pandémie

Slovenská ekonomika dosiahne v druhom štvrťroku medzikvartálny rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,9 %, čo znamená medziročný rast oproti slabému druhému štvrťroku 2020 o 10 %. Stále je však o 3 % pod úrovňou, na akej bola pred príchodom pandémie. Vyplýva to aktuálnej krátkodobej prognózy ekonomiky kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).
„Postupné oživenie ekonomiky je v súlade s prognózami inštitúcií z júna 2021, situáciu môžu skomplikovať problémy s nedostatočnými výrobnými kapacitami po kríze a prípadná tretia vlna pandémie na Slovensku,“ uviedla kancelária RRZ. Štatistický úrad zverejní oficiálny rýchly odhad rastu HDP za druhý štvrťrok 17. augusta.
Zahraničný dopyt sa obnovuje slabším tempom z dôvodu nedostatku výrobných kapacít najmä v priemysle, avšak nedostatok vstupov do výroby pôsobí v niektorých sektoroch tlmiaco i na spotrebu domácností cez slabšie spotrebné dovozy. Spotreba domácností je tlmená i nárastom inflácie.
Primárnym zdrojom prepadu HDP na začiatku pandémie boli export a investície. Na rozdiel od exportu však obnova investícií a ich výhľad ostáva podľa RRZ naďalej negatívny, pričom v druhom a treťom štvrťroku ostáva blízko minuloročných úrovní. Horšia než pred pandémiou je v súčasnosti efektívnosť trhu práce. Nezamestnaných menej ako jeden rok ubúda len pomaly. Dôvodom sú následky pandémie a pomalší návrat zamestnaných do sektorov postihnutých lockdownmi.
Pod predkrízovou úrovňou ostávajú i vyplatené mzdy, a to podľa posledného údaju z vybraných odvetví o 1,5 %. Objemy miezd púšťané do ekonomiky môžu byť opätovne brzdené koncom roka nárastom zamestnancov v karanténne, prípadne z dôvodu pandemickej PN. Podľa kancelárie RRZ si zamestnanosť i mzdy udržia v strede roka rast, zamestnanosť prekoná minuloročnú úroveň pravdepodobne až v poslednom štvrťroku 2021.
Silnejšie oživenie ekonomiky očakáva RRZ v treťom štvrťroku. Posledný štvrťrok bude podľa analytikov mierne tlmený novou vlnou pandémie. Vzhľadom na relatívne nízku zaočkovanosť populácie na Slovensku je riziko vývoja ekonomiky koncom roka naklonené smerom nadol.

Súvisiace články

Aktuálne správy