TMR v 1. polroku finančného roka 2020/2021 klesli tržby aj ziskovosť

Konsolidované výnosy spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) za obdobie prvých šiestich mesiacov finančného roka 2020/2021 medziročne klesli o takmer 53 miliónov eur. Dosiahli necelých 16 miliónov eur, čo predstavuje 76-percentný pokles. TASR o tom informoval Marián Galajda z TMR.
Z dôvodu opatrení na zamedzenie šírenia nového koronavírusu boli všetky strediská v portfóliu TMR počas väčšiny zimnej sezóny 2020/2021 zatvorené alebo bola ich prevádzka obmedzená. Ako doplnil Galajda, prevádzkové ukazovatele v jednotlivých segmentoch zaznamenali významné poklesy, čo sa odzrkadlilo na nižších tržbách. Na pokles tržieb manažment reagoval znižovaním prevádzkových nákladov. V rámci hromadného prepúšťania zrušili 100 stálych pozícií. „Celkovo sa nám v prvom polroku podarilo znížiť naše osobné a prevádzkové náklady o viac ako 41 %. Z dôvodu výrazne nižších tržieb sa však aj napriek úsporám prevádzkový zisk skupiny pred odpismi (EBITDA) prepadol o 130 % na -8,3 milióna eur. Za obdobie prvého polroka sme na úrovni celkového súhrnného hospodárenia vykázali ako skupina stratu vo výške -35,9 milióna eur,“ priblížil predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj.
V období obmedzenej činnosti prevádzky a výpadku tržieb patrilo medzi priority manažmentu najmä zachovanie finančnej stability a bezpečného pokračovania činnosti skupiny. Ako zdôraznil Rattaj, zatiaľ sa im darí zabezpečovať dostatočnú likviditu na zaistenie prevádzkových potrieb a plnenie záväzkov. „O to viac nás teší, že sa nám okrem stabilizácie fungovania darí tiež rozvíjať aktivity holdingu. V období uplynulého polroka sa plnohodnotnou súčasťou portfólia skupiny definitívne stalo stredisko Štrbské Pleso. Od mája 2021 tiež patrí do TMR aj horské stredisko Muttereralm pri Innsbrucku,“ skonštatoval.
Od konca apríla skupina začala obnovovať činnosť vo svojich prevádzkach. Opätovne boli spustené lanové dráhy, reštauračné zariadenia a hotely. Od letných mesiacov očakávajú oživenie návštevnosti v strediskách, a to najmä čo sa týka domácich turistov. „Obnovenie významnejšieho medzinárodného cestovného ruchu v ďalšom období bude závisieť od viacerých faktorov vrátane implementácie vakcinačnej politiky,“ povedal Rattaj. Po stabilizovaní situácie vzhľadom na šírenie nového koronavírusu a jeho mutácií predpokladajú, že sa skupine podarí opäť dosiahnuť vyrovnané hospodárenie minimálne na úrovni pred vypuknutím pandémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy