V USA začal opäť platiť dlhový strop

Americký dlhový strop začal v nedeľu po dvojročnom pozastavení oficiálne znova platiť. A zákonodarcovia zatiaľ neuviedli, aké opatrenia chcú prijať, aby sa vyhli potenciálnemu prekročeniu povoleného limitu.
Aktuálne je strop na dlh federálnej vlády v USA stanovený na úrovni 28,5 bilióna USD a tú už dosiahol. Kongres tak bude pod tlakom, aby našiel riešenie, ktoré vláde umožní naďalej si požičiavať financie, keďže pandémia nového koronavírusu sa ani zďaleka neskončila.
V rámci rozpočtovej dohody v Kongrese bol dlhový strop v auguste 2019 na dva roky pozastavený. Demokrati, ktorí majú v oboch komorách len tesnú väčšinu, zatiaľ nenaznačili, či plánujú limit buď zvýšiť, alebo ho opäť pozastavia.
Bez prijatia potrebných krokov pritom USA hrozí už v októbri platobná neschopnosť. Od 80. rokov minulého storočia sa síce Spojeným štátom podarilo zabrániť „kríze dlhového stropu“, ale federálna vláda bola v uplynulej dekáde niekoľkokrát nútená pristúpiť k tzv. shutdownu, teda zatvoreniu vládnych agentúr, kým nedosiahla dohodu o výške dlhu.
Ministerstvo financií už v piatok (30. 7.) začalo s mimoriadnymi opatreniami na podporu hotovosti. V ten deň napoludnie sa zastavil predaj cenných papierov State and Local Government Series, ktoré pomáhajú miestnym úradom investovať výnosy z dlhopisov. Medzi ďalšie možnosti štátnej pokladnice patrí pozastavenie nových investícií do fondov pre zamestnancov verejného sektora na dôchodku.
Demokrati minulý týždeň pred odchodom na augustové parlamentné prázdniny vyhlásili, že problém s dlhovým stropom vyriešia. Podrobnosti ale neuviedli.
Medzi jednu z alternatív patrí rokovanie s republikánmi o zvýšení stropu výmenou za súhlas s niektorými z ich obľúbených rozpočtových položiek alebo naviazanie zvýšenia stropu na iné návrhy zákonov.

Súvisiace články

Aktuálne správy