Spotrebiteľské ceny v USA v júni vzrástli najstrmšie od roku 2008

Spotrebiteľské ceny v USA v júni vzrástli najstrmšie od roku 2008. Aj kľúčový jadrový index spotrebiteľských cien, ktorý Federálny rezervný systém (Fed) veľmi pozorne sleduje, v minulom mesiaci solídne stúpol avšak menej, ako ekonómovia odhadovali.
Index spotrebiteľských cien v najväčšej svetovej ekonomike v júni vzrástol medziročne o 4 %, najviac od roku 2008. Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, sa v júni medziročne zvýšila o 3,5 % po náraste o 3,4 % v máji, ale bola menšia ako trhové prognózy na úrovni 3,7 %.
V medzimesačnom porovnaní sa tempo jej rastu v júni spomalilo na 0,4 % z májových 0,5 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali jeho zrýchlenie na 0,6 %.
Predstavitelia Fedu opakovane zdôrazňujú, že cenové tlaky sú prechodné, keďže k nim prispeli vládne fiškálne stimuly, problémy v dodávateľských reťazcoch aj rast cien komodít. Vlaňajší nízky porovnávací základ zohral tiež svoju úlohu, keďže minulý rok v júni sa len pomaly začali uvoľňovať prvé a veľmi prísne obmedzenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

Súvisiace články

Aktuálne správy