Burzové ceny elektriny rastú, ovplyvní to ceny pre spotrebiteľov, upozornil ÚRSO

Ceny elektriny na pražskej burze v 1. polroku tohto roka kontinuálne stúpali a vzrástli približne o 40 %. Práve priemerná cena elektrickej energie na tejto burze je podkladom pre určenie ceny energie pre domácnosti a dá sa preto očakávať zvyšovanie cien energií. V piatok na to upozornil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).
„Prebiehajúca pandémia koronavírusu mala v roku 2020 negatívny vplyv na hospodársku aktivitu. Oživenie rastu ekonomiky v roku 2021 ale má taktiež vplyv na rastúci dopyt po elektrine a plyne, čím trh reagoval zvýšením cien elektriny a plynu, čo sa v konečnom dôsledku odzrkadlí na vyššej cene za dodávku elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.
Zatiaľ čo začiatkom roka stála megawatthodina (MWh) elektrickej energie približne 56 eur, ku koncu júna sa jej cena vyšplhala na viac ako 76 eur. Ceny energetických komodít sa vzájomne pomerne výrazne ovplyvňujú, a preto podobne výrazne rástla aj cena plynu. Zo 17 eur za MWh vzrástla cena plynu takmer na 27 eur/MWh.
Cenu pre malé podniky a domácnosti na rok 2022 bude ÚRSO určovať na jeseň. Cena komodít však nie je jediným vstupom, a preto sa percentuálne zvýšenie ceny energií do cien pre domácnosti v plnej miere neprejaví. Vývoj burzovej ceny elektriny v Európe nie je podľa ÚRSO možné presne predikovať, nakoľko závisí predovšetkým od dopytu a ponuky, ale aj od množstva ďalších faktorov, a tiež od podmienok hospodárskej, energetickej a politickej situácie v danej geografickej oblasti a najnovšie aj od stále pretrvávajúcej celosvetovej pandémii ochorenia COVID-19.

Súvisiace články

Aktuálne správy