KSK začal práce na geotermálnom vrte pri Čižaticiach

Košický samosprávny kraj (KSK) začal v piatok práce na realizácii geotermálneho vrtu pri Čižaticiach. Trvať budú približne šesť mesiacov, zhotoviteľom je slovensko-maďarské konzorcium firiem, ktoré uspelo vo verejnom obstarávaní, za sumu 1,9 milióna eur. Informoval o tom Úrad KSK.
Vrt s geotermálnou vodou na krajských pozemkoch neďaleko Košíc by mal podľa zámerov slúžiť pre budúci akvapark, možné je aj ďalšie využitie.
„Po nevyhnutných administratívnych úkonoch a verejnom obstarávaní sa posúvame bližšie k samotnej realizácii vrtu. Začíname prvou fázou, ktorou je technický projekt vrtu, po nej začnú samotné vrtné práce,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Termín všetkých prác vrátane hydrologických skúšok je stanovený na šesť mesiacov. „Znamená to, že najneskôr do začiatku budúceho roka budeme poznať podrobné informácie o prietoku a teplote vody, jej chemickom zložení, ako aj o zásobách podzemných vôd v tejto lokalite. Verím, že výsledky vrtných prác budú dobré a geotermálny zdroj, ktorý sa nachádza v Košickej kotline, budeme vedieť využiť napríklad na účely akvaparku,“ informoval ďalej Trnka.
Po odovzdaní staveniska začína zhotoviteľ s prípravou technického projektu vrtu, ktorý musí odsúhlasiť príslušný banský úrad. Technický projekt musí byť zároveň v súlade so schváleným posudzovaním vplyvov na životné prostredie (EIA). Vrtný prieskum bude okrem samotných vrtných prác pozostávať aj z laboratórnych či geofyzikálnych prác. Vrtné práce zrealizuje konzorcium firiem Rotaqua z Maďarska a Rhodes Slovakia. Vrt pôjde do hĺbky približne 2,3 kilometra.
Projekt je financovaný z rozpočtu kraja, zámer odsúhlasili pred dvoma rokmi krajskí poslanci. „Okres Košice-okolie patrí medzi najmenej rozvinuté okresy a zvlášť obce v okolí plánovaného vrtu dosahujú vyše 20-percentnú nezamestnanosť. Úspešný geotermálny vrt a jeho ďalšie využitie prinesie nové pracovné príležitosti, najmä v oblasti stavebníctva a cestovného ruchu,“ uviedol poslanec KSK Viktor Dulina.
Podľa krajského poslanca Martina Smrča ľudia čakajú na využitie geotermálnej energie v tejto oblasti už 20 rokov. „Som preto rád, že po rokoch sme odštartovali prvú etapu novej éry využitia potenciálu geotermálnej energie, ktorá sa tu nachádza. Verím, že výsledky z tohto vrtu nám poskytnú širokú možnosť využitia, hlavne na rekreačné účely, čo pomôže najmä v rozvoji turizmu Košického kraja,“ dodal Smrčo.
Okrem spoločnosti, ktorá zrealizuje vrtný prieskum, sa na realizácii podieľa aj Technická univerzita v Košiciach (TUKE). V súvislosti s vyhľadávaním, realizáciou a vybudovaním zdroja geotermálnej energie realizuje geologické práce. „Košická kotlina má unikátne geotermálne zdroje, ktoré však doposiaľ neboli využívané. Je preto dobrou správou, že proces realizácie geotermálneho vrtu pri Čižaticiach sa po rokoch naštartoval. Košický kraj má šancu stať sa lídrom vo využívaní zelenej energie, akou je aj geotermálna voda pod povrchom. Technická univerzita bude v celom tomto procese maximálne nápomocná. Pevne verím, že aj naše poznatky a skúsenosti pomôžu k efektívnemu využitiu geotermálneho zdroja v tejto časti Košickej kotliny,“ uviedol Stanislav Jacko z Ústavu geovied Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií (FBERG) TUKE.

Súvisiace články

Aktuálne správy