Slovenská sporiteľňa za prvých šesť mesiacov medziročne strojnásobila čistý zisk

Slovenská sporiteľňa dosiahla v prvom polroku konsolidovaný neauditovaný zisk po zdanení vo výške 91,2 milióna eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keď banka zaznamenala zisk 29,5 milióna eur, ide o viac ako trojnásobný nárast. Hlavný dôvod zlepšenia hospodárenia je nižšia tvorba opravných položiek, uviedla v piatok Slovenská sporiteľňa.
„Vidíme, že ekonomická situácia nielen bankového sektora sa v prvom polroku stabilizovala, čo je dobrá správa aj pre našich klientov. Ak si už museli vlani odložiť splátky úverov, vrátili sa k nim bez problémov, a keďže domáce úlohy z pohľadu rizika sme si zodpovedne urobili už v minulosti, vytvorili sme teraz výrazne menej opravných položiek. To je hlavný faktor, ktorý ovplyvnil rast nášho zisku,“ uviedol finančný riaditeľ a člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne Pavel Cetkovský.
Čistý úrokový výnos Slovenskej sporiteľne medziročne vzrástol o 0,3 % na 217,8 milióna eur z vlaňajších 217,3 milióna eur. Čistý príjem z poplatkov a provízií medziročne narástol o 17 % na 79,5 milióna eur zo 67,9 milióna eur. Pozitívny vývoj podľa banky zaznamenali všetky kategórie čistých poplatkov a provízií, najmä výnosy z Asset Managementu Slovenskej sporiteľne, výnosy zo sprostredkovaného poistenia či poplatky za platobné služby. Banka zaznamenala čistý zisk z obchodovania v hodnote 3,9 milióna eur, čo je prevažne výsledok z derivátových obchodov.
Prevádzkové náklady Slovenskej sporiteľne sa medziročne zvýšili o 2,3 % na úroveň 147,9 milióna eur, personálne náklady medziročne poklesli o 2,2 % a ostatné administratívne náklady stúpli o 17,7 %, najmä pre nárast odvodu do Fondu ochrany vkladov. Tento nárast bol podľa banky čiastočne kompenzovaný poklesom odpisov o 16,7 %.
Slovenská sporiteľňa mala v prvom polroku 2,1 milióna klientov a 3730 zamestnancov. Za prvých šesť mesiacov tohto roka evidovala nárast vkladov od obyvateľstva na 13,8 miliardy eur z 12,6 miliardy eur. Celkové záväzky voči klientom v porovnaní s rokom 2020 vzrástli na 15,6 miliardy eur z pôvodných 14,4 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy