Nálada v ekonomike eurozóny je na rekordnom maxime

Nálada v ekonomike eurozóny je na rekordnom maxime, ukázal aktuálny prieskum Európskej komisie (EK). Zníženie optimizmu spotrebiteľov a spomalenie rastu môže signalizovať, že sa blíži vrchol a že pozitívny impulz znovuotvorenia ekonomík začína slabnúť. Takisto rastú obavy zo šírenia delta variantu nového koronavírusu.
Index ekonomického sentimentu pre eurozónu v júli stúpol na 119 bodov z 21-ročného maxima 117,9 v júni, uviedla EK. Index sa dostal na najvyššiu úroveň od začiatku zaznamenávania údaja v roku 1985. Index pre celú EÚ si polepšil o 0,9 bodu a takisto dosiahol nové rekordné maximum 118 bodov.
„V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi bolo aktuálne zlepšenie oveľa slabšie, čo signalizuje, že tento indikátor sa blíži k svojmu vrcholu,“ uviedla EK.
Zlepšenie nálady podporilo ďalšie zvýšenie optimizmu v priemysle a príslušný index sa dostal na nové rekordné maximum. Dôvera v sektore služieb, ktorý pandémia zasiahla najtvrdšie, je najvyššia od augusta 2007. Nárast celkového indexu však pribrzdil pokles spotrebiteľskej dôvery, ktorá sa znížila prvýkrát po 5-mesačnej expanzii. To prispelo aj k miernemu zhoršeniu optimizmu v maloobchode.

Súvisiace články

Aktuálne správy