Z grantov pôjde na obnovu kaštieľa a parku vo Voderadoch 563.000 eur

Z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), ktorých správcom je Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, pôjde viac ako 563.000 eur na obnovu vybraných interiérov kaštieľa aj revitalizáciu historického parku. TASR o tom informoval Andrej Ďuríček z odboru komunikácie ministerstva.
Majiteľ kaštieľa – spoločnosť Bohdal – spolupracuje na projekte s nórskou Vysokou školou pre zelený rozvoj, s obcou Voderady a asociáciou Historické Hotely Slovenska. „Jednou z priorít regionálneho rozvoja sú investície do podpory cestovného ruchu. S tým úzko súvisí záchrana a obnova národného kultúrneho dedičstva. Slovensko má v tejto oblasti výrazný investičný dlh z minulosti, podporu potrebujú stovky pamiatok. Veľkou pomocou v snahe sú práve Granty EHP a Nórska,“ uviedla vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).
S pomocou grantu sa plánuje opätovne postaviť pavilón oranžérie, zreštaurovať kaplnku a ďalšie interiéry. V historickom parku vznikne chodník prístupný aj pre telesne hendikepovaných. Súčasťou projektu Obnova kaštieľa rodiny Zichy vo Voderadoch – ZICHY je tiež príprava rôznych podujatí, od odborných a vzdelávacích až po kultúrne akcie. „Aby ľudia chceli dovolenkovať na Slovensku, musia mať tiež čo objavovať a spoznávať. Pamiatkam chceme tiež vrátiť život, aby znova slúžili verejnosti. Iba vtedy sa naplno využije ich potenciál. Obnovené a otvorené pamiatky sú lákadlom pre turistov a prispievajú tak k rozvoju miestnej ekonomiky,“ doplnila ministerka.
Voderadský kaštieľ je najstaršou budovou obce a pochádza pravdepodobne už z druhej polovice 17. storočia. O zveľadenie sa najviac zaslúžil jeden z najvýznamnejších uhorských šľachtických rodov Zichyovcov. V ich vlastníctve bolo panstvo od roku 1674 až do roku 1945.
Projekt vo Voderadoch je jedným z 19, ktoré získali podporu z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP na roky 2014 – 2021. „Na záchranu a obnovu pamiatok na Slovensku smerujú každoročne z Grantov EHP milióny eur. Významné kultúrne pamiatky sa vďaka týmto prostriedkom uchovajú pre budúce generácie a často získajú aj nové a moderné využitie,“ informoval Ďuríček.

Súvisiace články

Aktuálne správy