Prievidzský dopravca rozšíril svoj vozový park o nový nízkoemisný autobus

Prievidzský dopravca rozšíril svoju flotilu o nový nízkoemisný autobus. Spoločnosť SAD Prievidza ho začala využívať na frekventovaných linkách mestskej hromadnej dopravy (MHD), ak sa osvedčí, v pláne má nakúpiť i ďalšie. Vozidlo zakúpil približne za 200.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).
„Ďalší autobus sme kúpili v zmysle našej zmluvy, ktorú máme s mestami Prievidza a Bojnice. Je to nový autobus CNG, teda plynový a je na vyššej úrovni, než sú bežné naftové,“ povedal v utorok počas predstavenia generálny riaditeľ firmy Michal Danko.
Nové vozidlo bude spoločnosť využívať na najviac frekventovaných linkách, aby ho ľudia čo najviac využili. „Autobus má 30 miest na sedenie, 50 miest na státie, je tak dostatočne kapacitne vhodný pre naše účely. Sú tam dve kamery pri dverách, vodič tak vidí na obrazovke, čo sa deje. V prípade konfliktu tak vie zareagovať. Sú tam i nabíjačky na mobilné telefóny,“ priblížil.
Primátorka Prievidze Katarína Macháčková za mesto vyjadrila spokojnosť nad tým, že zmluvný partner pristupuje k svojim záväzkom zodpovedne, korektne a plní ich v celom rozsahu. „Jedným zo záväzkov je práve obnova vozového parku. Týmto spôsobom smerujeme k tomu, aby aj naše mesto a mesto Bojnice boli modernejšími, kde bude zdravšie životné prostredie a prvky modernej infraštruktúry budú zapracované aj v oblasti dopravy,“ doplnila Macháčková. Obdobne sa vyjadril i primátor Bojníc František Tám.
„Prechádzame do obnovy plynových autobusov, kúpili sme ho, aby sme poznali jeho kvality. Ak budú občania spokojní, budeme pokračovať,“ ozrejmil Danko.
V zmysle zmluvy s mestami je dopravca zaviazaný mať maximálne 16-ročné autobusy, priemerný vek vozidiel má byť desať rokov. Obnovou flotily sa dopravca dostáva pod tento vek, dodal Danko.

Súvisiace články

Aktuálne správy