Rast úverov domácnostiam v eurozóne bol v júni najrýchlejší za 12 rokov

Rast širšej peňažnej zásoby v eurozóne sa minulý mesiac spomalil, ale zároveň úvery súkromnému sektoru pokračovali v raste a v prípade úverov pre domácnosti dosiahli najväčšie tempo za 12 rokov. Informovala o tom v utorok Európska centrálna banka (ECB).
Podľa údajov o vývoji peňažnej zásoby M3, ktorá je kľúčovým ukazovateľom stavu hotovosti v ekonomike, medziročné tempo jej rastu sa v júni 2021 spomalilo na 8,3 % z 8,5 % v máji. Za tri mesiace apríl – jún sa širší menový agregát M3 zvýšil v priemere o 8,7 %.
Z údajov ECB ďalej vyplýva, že rast užšieho agregátu M1, ktorý zahŕňa obeživo a vklady, minulý mesiac mierne nabral tempo, keď stúpol o 11,7 % po náraste o 11,6 % v máji.
Úvery domácnostiam v eurozóne sa v júni 2021 zvýšili o 4 %, čo bolo tiež mierne zrýchlenie z májových 3,9 % a najväčší nárast úverov domácnostiam od decembra 2008. A zároveň podnikové úvery stúpli o 1,9 % rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci.
Celkovo sa rast úverov v súkromnom sektore vrátane domácností a nefinančných spoločností v júni zrýchlil na 3 % z májových 2,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy