ZMOS upozornil MIRRI a MPRV na vážne problémy s eurofondmi

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) sa listom obrátilo na Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, v ktorom upozorňuje na mimoriadne vážne problémy s končiacim eurofondovým obdobím a aj s nábehom na nové programové obdobie Európskych štrukturálnych a investičných a fondov (EŠIF).
Ako ďalej uviedol ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, združenie za najdôležitejšie považuje, aby sa riadiace orgány zaoberali podanými projektami, ktoré majú „na stole“, stanovením termínu pre vydanie rozhodnutia v prípade podaných projektov cez miestne akčné skupiny (MAS) na Pôdohospodársku platobnú agentúru (PPA).
ZMOS podľa Kaliňáka upozornil MIRRI a MPRV na potrebu dofinancovania zvýšených nákladov spojených s implementáciou eurofondových projektov spôsobených dlhotrvajúcimi postupmi a procesmi zo strany kompetentných riadiacich a sprostredkovateľských orgánov.
Počas tohto obdobia nastál nárast cien tovarov a služieb, ktorý ovplyvnila nielen inflácia, ale aj dôsledky pandemickej situácie spôsobenej ochorením COVID-19. Z toho dôvodu mestá a obce nie sú schopné implementovať a dokončiť rozbehnuté projekty, ohrozené sú regionálne investície, regionálna zamestnanosť, ako aj samotné čerpanie eurofondov.
Podľa Kaliňákových slov ZMOS v liste upozornil aj na absentujúcu implementačnú štruktúru v návrhu Partnerskej dohody EŠIF na roky 2021 až 2027, ktorú považuje za nedostatočnú.
ZMOS podľa neho vníma avizovaný zámer vytvorenia regionálnych centier MIRRI za nepostačujúci a v predloženom návrhu ho odmieta. Z pohľadu odbornej a technickej podpory štát vytvára ďalšiu štruktúru na regionálnej úrovni.
Združenie skôr uprednostňuje analýzu existujúcich štruktúr, ich využitie na regionálnej a subregionálnej úrovni a najmä integráciu servisu na „jedno miesto“ pre potenciálnych žiadateľov a prijímateľov o nenávratný finančný príspevok z budúcich eurofondov.
Kaliňák dodal, že ZMOS požiadal vicepremiérku Veroniku Remišovú (Za ľudí) a ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana (nominant OĽANO) o stretnutie k predstaveniu návrhov ucelených riešení.

Súvisiace články

Aktuálne správy