Pandémia necháva milióny ľudí bez práce. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Ekonomická obnova pokračuje, no rany po pandemickej kríze ešte nie sú zahojené. Tak môžeme v skratke interpretovať včerajšie zasadnutie Európskej centrálnej banky. 

Ekonomiky sa zotavujú, jazvy ostanú
Pandémia naďalej vrhá tieň na budúci vývoj ekonomiky. Podľa slov ECB by delta variant mohol tlmiť aktuálne krehké oživenie ekonomiky, najmä v službách. Inflácia sa síce v posledných mesiacoch zvýšila, ECB však počíta s tým, že tento jav bude prechodný. Očakáva sa, že sektor výroby bude naďalej silný. Ekonomika je na ceste k solídnemu rastu v treťom kvartáli. V eurozóne je stále zamestnaných o 3,3 milióna menej ľudí, ako tomu bolo pred pandémiou. „Očakávame, že inflácia sa v nasledujúcich mesiacoch zvýši a v budúcom roku opäť poklesne. Aktuálny nárast je ovplyvňovaný bázickými efektami a cenami energií,“ uviedla guvernérka Christine Lagardová na tlačovej konferencii po zasadnutí ECB. Cieľom centrálnej banky je udržať trvalú 2-percentnú infláciu. Inflácia musí byť dlhodobo nad touto hranicou, ak chceme uvažovať nad zvyšovaním úrokových sadzieb. Nikto nechce predčasné uťahovanie stimulov, ktoré by mohlo zadusiť krehkú obnovu ekonomiky. V rámci ekonomickej aktivity badať známky optimizmu, čo je dobrým signálom. Je však priskoro, aby sa špekulovalo nad zvyšovaním sadzieb. 


  
Genetické inžinierstvo ako rýchlo rastúci sektor
Genetické inžinierstvo je jedným z rýchlo rastúcich sektorov. V roku 2020 bol ohodnotený na 22,7 mld. USD a do roku 2025 by malo dôjsť k dvojnásobnému nárastu na úroveň 54,4 mld. USD. Globálny sektor genetického inžinierstva by tak vykázal ročnú mieru rastu na úrovni 19 % p.a. Jedným z impulzov pre vzostup tohto odvetvia sú štátne programy a rozsiahle investície. Hlavným bodom v rámci génového inžinierstva je personalizovaná medicína, čo znamená, že liečba je pacientovi prispôsobená „na mieru“ podľa jeho genetického kódu a predispozícií. Dnes sa lieky podávajú na základe zistenia diagnózy a predpisujú sa tie, ktoré podľa klinických štúdií vykázali vysokú účinnosť. Budúcnosťou je však personalizovaná liečba. Už pri diagnostike sa bude vychádzať z osobitného genetického kódu a predispozícií, ktoré ste dostali do vienka od svojich rodičov či prarodičov. Pre pacienta sa vyberie liečba s najvyšším účinkom. Nie je vylúčené, že o jej výber a presný pomer účinných látok sa postarajú programy na báze umelej inteligencie. Rovnakým spôsobom sa pristúpi k prevencii, ak sa zistí, že máte genetickú predispozíciu na určitú chorobu. Genetické inžinierstvo v kontexte vyššie uvedených informácií môže byť z dlhodobého hľadiska zaujímavá investičná príležitosť.
 

Čaká nás zasadnutie Fedu
Nový týždeň prinesie zasadnutie americkej centrálnej banky – FED, ktorá bude rozhodovať o nastavení menovej politiky. Neočakáva sa zmena úrokových sadzieb ani zvýšenie stimulov. Pozornosť sa uprie na komentár guvernéra Jerome Powella k rastúcej inflácii v Spojených štátoch, ktorá presahuje 5 %. Nové ekonomické projekcie sme videli už na poslednom zasadnutí, preto by malo ísť o „povinnú jazdu“, ktorá finančné trhy zásadne neovplyvní. 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy