Euro zareagovalo na rozhodnutie ECB len krátkodobým posilnením

Spoločná európska mena sa vo štvrtok len dočasne posilnila v reakcii na rozhodnutie Európskej centrálnej banky (ECB) o nastavení menovej politiky. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1784 USD, čo bolo o niečo menej ako ráno.
ECB stanovila vo štvrtok popoludní referenčný kurz eura na 1,1775 (v stredu: 1,1772) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8493 (0,8495) eura.
Rada guvernérov ECB vo štvrtok na svojom prvom zasadnutí po schválení novej menovo-politickej stratégie v súlade s očakávaniami potvrdila výrazne stimulačné nastavenie menovej politiky, keď ponechala úrokové sadzby na rekordnom minime a nezmenila parametre núdzového pandemického programu nákupov aktív. Mierne zmenila len znenie smerovania očakávaní, aby podporovalo jej nový symetrický inflačný cieľ nastavený na 2 %.
„ECB signalizovala zmeneným smerovaním očakávaní vývoja kľúčových sadzieb, že môže ešte dlhý čas zachovať svoje mimoriadne expanzívne nastavenie menovej politiky,“ komentoval štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ekonóm Commerzbank Michael Schubert. Schubert na rozdiel od ostatných expertov dokonca počíta s tým, že ECB v budúcnosti ešte zvýši objem programu nákupu dlhopisov.
Euro zareagovalo na rozhodnutie ECB dočasným posilnením, neskôr však prišlo o svoje zisky.

Súvisiace články

Aktuálne správy