Milionárov je vo svete viac a sú bohatší. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Týždeň priniesol začiatok výsledkovej sezóny amerických spoločností za 2Q tohto roka. Očakávania sú veľké, po otvorení ekonomiky a vysokej vakcinácii sa firmy tešia na návrat ziskov a rast spotreby. Prvé údaje naznačujú, že by mohlo ísť o výborný štvrťrok. 

Firmy prekonali očakávania
Výsledkovú sezónu pozorne sledujú akcioví investori. Ide o kvartálne reportovanie výsledkov hospodárenia. Ak firma prekoná očakávania analytikov, je to pozitívny signál pre možný budúci rast ceny. Naopak, ak sa očakávania ziskovosti nenaplnia, dokonca firma skončí v strate, je to dôvod na možný predaj akcií danej spoločnosti, čo vedie k poklesu jej ceny. Výsledková sezóna pre 2Q je plná očakávaní, ktoré sú vysoko nastavené. Trhy predpokladajú silný návrat ziskov z dôvodu odloženej spotreby, stimulačných balíčkov a opätovného otvárania ekonomiky. Nie je jasné, či príde a aká silná bude ďalšia vlna koronavírusu, preto spotrebitelia aj firmy doháňajú zameškané. Výsledky už odreportovali spoločnosti Accenture, FedEx, Oracle, Abobe či Nike. Kvartál z ich strany dopadol veľmi dobre a všetky prekonali očakávania trhu – v priemere o 15 %. Treba však zdôrazniť, že ide len o prvý týždeň a je ešte predčasné hodnotiť výsledkovú sezónu ako celok.  

Dolárových milionárov pribudlo a sú bohatší
Napriek premenlivému ekonomickému vývoju, ktorý bol poznačený opakovanými covidovými vlnami, sme počas minulého roka zaznamenali bezprecedentný rast akciových trhov. Aj vďaka tomu sa rozšírili rady najbohatších ľudí na svete – uvádza World Wealth Report 2021. Počet dolárových milionárov – čiže ľudí s čistým majetkom nad 1 mil. USD – sa v roku 2021 opäť zvýšil, na planéte je ich už viac ako 20,8 milióna. Po piatich rokoch ázijskej dominancie, kde sa nachádza 6,9 mil. ľudí s miliónovým majetkom, je na čele Severná Amerika s počtom 7 miliónov superboháčov. V Európe žije 5,4 mil. ľudí s čistým majetkom nad milión eur (po odpočítaní dlhov). Celkové bohatstvo týchto dolárových milionárov predstavuje 79,6 bil. USD. Napriek pandemickému roku sa ich majetok medziročne zvýšil o 7,6 %, čo je výborný výsledok. Priemerný rast ich bohatstva v období rokov 2013 až 2019 bol totiž „len“ 5,8 % ročne.  

V čom teda má uložené peniaze priemerný dolárový milionár? Posledných 10 rokoch sa rozloženie financií týchto ľudí nemení. V akciách alebo akciových indexoch má priemerný milionár približne 30 % svojho majetku, v dlhopisových investíciách približne 20 %. Po 15 % má v realitách alebo realitných fondoch, rovnako aj v alternatívnych investíciách, kam radíme komodity, zlato, private equity či kryptomeny. Zvyšných 20 % drží v hotovosti. 
 

Inflácia a HDP čínskeho draka
Nový týždeň prinesie výsledky inflácie z USA aj zo starého kontinentu. V Európe sa očakáva júnová inflácia medziročne na úrovni 1,9 %. V prípade USA ide o 0,4 %. Výsledky HDP odprezentuje Čína, kde sa predpokladá rast za 2Q na úrovni 8 %. Pokračovať bude výsledková sezóna v USA – údaje zverejnia veľké bankové domy. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy