Podielové fondy alebo priame investovanie s brokerom? Ako na investovanie do akcií

, PR článok

Celoživotná tvorba akciového portfólia je jednou z najčastejšie odporúčaných metód, ako dosiahnuť majetok, ktorý zaistí dôstojnú starobu. Existujú ale rôzne varianty investovania do akcií, ktorú teda zvoliť? Základné vlastnosti hlavných spôsobov investovania do akcií si uvedieme v tomto článku.

Priamy nákup akcií súkromnej firmy
Základnou najviac priamočiaru cestou je priame investovanie do akcií vybranej firmy. Ide o variant, kde v obchode nefiguruje žiadny sprostredkovateľ a spravidla pôjde o situáciu, keď sa stávate významným akcionárom slovenského podniku – či už ide o akciovú spoločnosť, alebo spoločnosť s ručením obmedzeným. 

Získavate podiel na základnom imaní a zvyčajne sa stávate podnikateľom, ktorý bude firmu aktívne spravovať. 

Ak ale hovoríme o investovaní do akcií, tento spôsob obvykle nemáme na mysli.

Nákup akcií verejne obchodovanej firmy prostredníctvom brokera
Ďalším variantom je priame investovanie do akcií na finančných trhoch. Ide naopak o variant, ktorý práve za investovanie do akcií najčastejšie označujeme. Nákup akcií prebieha na burzách s cennými papiermi prostredníctvom tzv. brokera, vďaka ktorému môžete na finančných trhoch zadávať pokyny pre nákup či predaj jednotlivých akciových titulov. 

V závislosti na tom, na ktoré trhy má broker prístup, môžete kúpiť napríklad akcie obchodované na burze v Prahe, Frankfurte, Londýne či New Yorku. Existuje ale aj veľa ďalších trhov po celom svete, ktoré vám mnohí brokeri sprístupnia.

V prípade brokera si sami vyberáte konkrétne akciové tituly, ktoré nakúpite či predáte, samotný obchod je zvyčajne otázkou niekoľkých sekúnd. Ide o verejne obchodované firmy, máte preto dobrý prehľad o ich finančnej situácii a aktuálnej cene akcií, čo je zásadná výhoda pri tvorbe portfólia.

Brokerov je celý rad, a preto výber kvalitného brokera nie je dobré podceňovať. Jedným z najčastejšie využívaných brokerov, najmä medzi začínajúcimi investormi, je dnes eToro.

Broker eToro a jeho služby
eToro je najväčšia platforma pre sociálne obchodovanie a investovanie na svete. Okrem investovania môžete prostredníctvom funkcie CopyTrader automaticky kopírovať obchody populárnych investorov. S týmito investormi môžete naviac komunikovať prostredníctvom sociálneho panela a chatu. 

V ponuke brokera eToro nájdete aj spravované akciové portfóliá CopyPortfolios, do ktorých môžete investovať s minimálnymi poplatkami.

Pre viac informácií si môžete prečítať článok, v ktorom sú popísané skúsenosti s brokerom eToro.

Nákup podielových fondov
Tretím častým variantom je nákup podielových fondov. To je najčastejšie možné cez vašu banku či špecializovanú investičnú firmu, ktorá vám ponúkne fondy. Podielové fondy majú výhodu v tom, že o ich zostavenie sa stará tím skúsených analytikov. 

Ich cieľom je maximalizovať výnos pri minimálnom riziku straty. Ponúknu aj niekoľko variantov fondov šitých na mieru vašim preferenciám – teda či prijmete menší potenciál výnosu výmenou za minimálne riziko, alebo či budete vyššie riziko tolerovať výmenou za potenciál vyššieho zhodnotenia. Všeobecne sa ale jedná o konzervatívnejšiu formu investovania do akcií.

Záver
Investovanie do akcií je zaujímavá činnosť. V dnešnej online dobe je investovanie čoraz dostupnejšie a jednoduchšie. Investovanie tak už nie je len výsadou bohatých, pretože dnes môžete nakúpiť akcie už od 50 €.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy