ING bude zákazníkom účtovať poplatky za uloženie peňazí

, TASR Foto: getty images

Banková skupina ING sa pre záporné úroky rozhodla sprísniť podmienky vkladov. Noví aj existujúci zákazníci budú pri vkladoch nad 50.000 eur platiť ročný poplatok 0,5 %.

Obchodné banky musia v súčasnosti platiť úrok 0,5 %, ak nadbytočné peniaze uložia v Európskej centrálnej banke (ECB), a čoraz viac inštitúcií tieto náklady presúva na svojich zákazníkov. Viaceré banky v poslednom období znížili nespoplatnené sumy.

"Doteraz sme boli vďaka nášmu portfóliu schopní zväčša vyrovnať náklady, ktoré nám vznikajú v dôsledku klesajúcich úrokových marží a záporného vkladového úroku ECB," cituje agentúra DPA šéfa predstavenstva ING Nicka Jueho. Vklady ING v Nemecku však stúpli, keďže mnohí konkurenti už preniesli záporné úroky na svojich zákazníkov. "Po dôkladnom zvážení sme sa rozhodli preniesť záporný úrok ECB na našich klientov vo forme vkladového poplatku 0,5 % na vklady nad 50.000 eur," uviedol. To znamená, že nespoplatnená suma sa zníži na polovicu.

Nové podmienky platia od 1. novembra pre všetkých zákazníkov vrátane nových denných a bežných účtov otvorených po 6. júli. Banka písomne osloví zhruba 750.000 z celkovo deviatich miliónov stálych zákazníkov, ktorí majú na svojich kontách viac než 50.000 eur, a bude žiadať súhlas so zavedením vkladového poplatku. ING nechce stratiť svojich klientov a je presvedčená, že s pomocou dialógu zabráni potenciálnemu zrušeniu účtov.

Priama banka s označením ING-Diba dlhé roky lákala klientov relatívne vysokými úrokmi na úspory. Vzhľadom na dlhodobo pretrvávajúcu politiku nízkych úrokov však tieto vklady vytvárajú náklady. Banka, ktorá od novembra 2018 podniká len pod menom holandského materského koncernu ING, sa snaží získať viac stálych klientov. V ideálnom prípade si zákazníci nielen uložia peniaze, ale prostredníctvom stavebného sporenia, spotrebných úverov a investičného sporenia jej prinesú príjmy z provízií.

Súvisiace články

Aktuálne správy