Ratingová agentúra S&P potvrdila rating Číny na úrovni A+

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) v piatok informovala, že potvrdila rating dlhodobých záväzkov Číny na úrovni A+ a krátkodobých záväzkov na úrovni A-1.

Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) v piatok informovala, že potvrdila rating dlhodobých záväzkov Číny na úrovni A+ a krátkodobých záväzkov na úrovni A-1. Ako dôvod uviedla udržanie silného rastu ekonomiky. Zároveň ponechala v platnosti stabilný výhľad.
Podľa S&P by si Čína mala aj v ďalších rokoch udržať nadpriemerné tempo rastu v porovnaní s inými, stredne príjmovými ekonomikami. Čiastočne k tomu prispel fakt, že Čína dokázala do veľkej miery dostať pandémiu pod kontrolu a aj tempo vakcinácie obyvateľstva je rýchle.
„Očakávame, že rast hrubého domáceho produktu Číny dosiahne tento rok 8,3 %,“ uviedla S&P. V nasledujúcich troch rokoch počíta s priemerným tempom rastu na úrovni zhruba 5 %. Odhad ratingovej agentúry je iba tesne pod prognózou Svetovej banky, ktorá počíta s tohtoročným rastom čínskeho hospodárstva na úrovni 8,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy