Hospodárenie mesta Bratislava skončilo v prebytku, dosah pandémie sa presunul

Celkové hospodárenie mesta Bratislava za minulý rok dosiahlo spolu s finančnými operáciami prebytok 45 miliónov eur. Bez finančných operácií je prebytok na úrovni 5,9 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu, o ktorom vo štvrtok rokovalo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Celoročné rozpočtové hospodárenie bratislavskej samosprávy za rok 2020 poslanci schválili.
Prebytok podľa samosprávy umožní efektívnejšie pokryť dosahy pandémie v roku 2021 bez zadlženia mesta nad hranicu 50 percent príjmov. „Nevyčerpaný investičný rozpočet a vyššia bilancia bežného rozpočtu oproti očakávaniam sú aj dôvodom relatívne vysokého prebytku rozpočtu za rok 2020. Vysoký prebytok umožní znížiť očakávané navýšenie dlhu hlavného mesta v roku 2021 a udržať dlh hlavného mesta pod úrovňou 50 percent bežných príjmov,“ spresnili zo sekcie financií bratislavského magistrátu.
Ekonomický dosah pandémie nového koronavírusu na mesto Bratislava sa podľa magistrátu vo väčšej miere presunul na rok 2021. Rozpočet hlavného mesta bol v roku 2020 pripravený na väčší výpadok príjmov z dôvodu pandémie, ako skutočne nastal. Bilancia bežného rozpočtu bola o sedem miliónov eur vyššia, ako prognózy z leta 2020 a bežné príjmy až o 15 miliónov eur vyššie.
„Prvé odhady dosahov pandémie z apríla a mája 2020 očakávali výpadok bežných príjmov na úrovni 20 až 25 miliónov eur, bežné príjmy v roku 2020 mali dosiahnuť iba 320 miliónov eur. Neskoršie prognózy z leta 2020 očakávali príjmy na úrovni 332 miliónov eur. V skutočnosti dosiahli úroveň až 347 miliónov eur,“ uviedli z magistrátu. Dôvodom podľa nich bol predovšetkým lepší výber dane z príjmu fyzických osôb a výrazne nižšie výpadky na príjmoch z prenájmov, dane za zabratie verejného priestranstva či príjmoch z hazardu.
Najväčší ekonomický dosah mala pandémia doteraz na príjmy mestského Dopravného podniku Bratislava. Financovanie podniku muselo hlavné mesto počas minulého roka zvýšiť o 15 miliónov eur oproti rozpočtu. Podobná suma sa očakáva z dôvodu pretrvávajúcich obmedzení ako potreba dofinancovania aj v roku 2021.
„Pandémia pozastavila čerpanie kapitálových výdavkov, ktoré bolo napriek tomu najlepšie od roku 2015. Priestor na zlepšenie však stále existuje. Čerpanie kapitálových výdavkov bolo ovplyvnené pandémiou, predovšetkým v jarných mesiacoch 2020,“ spresnila samospráva s tým, že bola dokončená veľká modernizácia Dúbravsko-karloveskej električkovej radiály.
Mesto tvrdí, že cieľom je rozdiel medzi rozpočtom a plnením ďalej znižovať. V budúcich rokoch by preto investičný rozpočet mal vychádzať z mestského projektového portfólia a realistických harmonogramov.

Súvisiace články

Aktuálne správy