Len na papieri: Na Slovensku je rekordne veľa spiacich firiem, kraľuje Bratislava

, Dun & Bradstreet Foto: getty images

Slovenský obchodný register je plný spiacich spoločností. Podľa analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet je aktuálne na Slovensku bezmála 32-tisíc firiem, ktoré nevyvíjajú na trhu žiadnu aktivitu.  Je to historicky najvyššie číslo. Drvivá väčšina týchto podnikov sídli v Bratislave a okolí. 

Na Slovensku je v súčasnosti registrovaných 308 959 firiem (akciové spoločnosti a spoločnosti s ručením obmedzeným), pričom až desatinu z nich tvoria tie, ktoré sú ‚len na papieri‘ a nevyvíjajú žiadnu podnikateľskú činnosť. „Podľa našej internej metodiky bolo k začiatku júna na slovenskom trhu registrovaných 31 918 spiacich spoločností, z toho 879 akcioviek a 31 039 eseročiek. Dovedna je to o 642 podnikov viac ako na konci minulého roka. No zároveň je to o 5 725 viac ako na konci roka 2016. V súčasnosti tak evidujeme na trhu najviac týchto spoločností,“ opisuje Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet.

Na čele rebríčka v počte neaktívnych firiem stojí Bratislavský kraj, v ktorom sídli 13 779 takýchto podnikov, čo je rekordných 43 percent zo všetkých spiacich spoločností. Za Bratislavou nasleduje Nitriansky kraj s počtom 3 515 a trojicu uzatvára Trnavský kraj s celkovo 3  425 spiacimi subjektami. Na konci rebríčka s najmenším počtom neaktívnych firiem je Trenčiansky kraj (1 455).

„Podľa našej hodnotiacej metodiky najviac týchto firiem je registrovaných na činnosť v oblasti Ostatných podporných činností pre podnikanie (2 381), Ostatnom poradenstve v oblasti podnikania a riadenia (2 358) a do tretice v segmente Výstavby bytových a nebytových budov (1 611),“ spresnila Petra Štěpánová, analytička Dun & Bradstreet.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy