Predaj nových domov v USA klesol v máji na ročné minimum

Predaj nových domov v Spojených štátoch klesol v máji na najnižšiu úroveň za posledný rok. Podľa ekonómov sú za tým hlavne vysoké ceny materiálov, najmä stavebného dreva, čo zvyšuje ceny nehnuteľností a obmedzuje možnosti kupcov.
Americké ministerstvo obchodu v stredu informovalo, že predaj nových domov v USA klesol v máji o 5,9 % na ročnú mieru 769.000 jednotiek. V apríli sa sa po revízii údajov smerom nadol predaj prepadol o 7,8 % na 817.000 z pôvodne uvádzaných 863.000 jednotiek.
Výsledok ekonómov prekvapil. Očakávali, že predaj nových domov vzrastie v máji o 0,8 %. Pokles predaja však spôsobil, že celkový predaj nových domov v USA dosiahol najnižšiu úroveň od mája minulého roka, v ktorom predaj dosiahol 704.000.
Najvýraznejšie sa pod pokles predaja podpísali južné oblasti USA, kde predaj klesol o 14,5 %. Na Stredozápade sa rozsah predaja nemenil a na Severovýchode a v oblasti Západ sa zvýšil.
Problémy so stavebnými materiálmi zvyšujú ich ceny, čo sa odráža aj na cenách domov. Stredná cena nových domov v USA dosiahla v máji rekordnú hodnotu 374.400 USD (313.279 eur). Oproti aprílu to znamená rast o 2,5 % a v medziročnom porovnaní o 18,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy