Opäť výhodnejšie hypotéky: Úroku pri 10-ročnej fixácii a bez poistenia prvýkrát klesli pod jedno percento

, OVB Foto: SITA/AP;getty images

Podmienky pre kúpu nehnuteľnosti sú opäť o čosi výhodnejšie. Oddnes sa 10-ročná fixácia úrokovej sadzby pri hypotéke dostala prvýkrát historicky pod hranicu jedného percenta. Znamená to, že ľudia majú počas desiatich rokov istotu nízkej splátky a výhodnej úrokovej sadzby aj v prípade, že sa naplnia predpovede o postupnom raste úrokov v ďalších rokoch. 

ČSOB od 23.6. znižuje úrokovú sadzbu pri najdlhšej, 10-ročnej fixácii z 1,15 na 0,99 %. Je to historicky prvýkrát, čo je hypotéka s najdlhšou fixáciou dostupná s úrokom pod jedným percentom a to bez poistenia úveru. Podľa Mariána Búlika, finančného analytika OVB Allfinanz Slovensko, dáva 10-ročná fixácia nízkej úrokovej sadzby ľuďom výrazne vyššiu istotu.

„V praxi sa mnoho ľudí rozhoduje, či na väčšiu časť kúpnej ceny bytu použije našetrenú hotovosť, alebo si zoberie vyššiu hypotéku. Doteraz sa dal zafixovať úrok pod jedným percentom a bez poistenia úveru maximálne na 5 rokov, oddnes to už je možné až na 10 rokov. Ľuďom jednoznačne odporúčam financovať kúpu bytu či domu hypotékou, zabezpečiť si čo najnižší úrok na maximálne dlhé obdobie, mať tak nízku splátku a svoje vlastné úspory a prebytky radšej investovať do podielových alebo ETF fondov, kde im prinesú výrazne vyšší úžitok.“

10-ročná fixácia prináša najvyššiu mieru istoty
ČSOB znížila úrokové sadzby pri všetkých fixáciách dlhších ako tri roky, čo je najčastejšie využívaná fixácia spojená vo väčšine bánk s najnižším úrokom. Rozdiely medzi 4, 5 a 10-ročnou fixáciou sú však úplne minimálne: 0,95 verzus 0,99 %. „V tomto prípade jednoznačne odporúčam vybrať si 10-ročnú fixáciu a skombinovať ju s maximálnou dĺžkou splatnosti. Takto získate najvyššiu možnú hypotéku pri najnižšej splátke,“ odporúča Marián Búlik. Rozdiel v preplatení hypotéky je zanedbateľný voči výhode, ktorá plynie zo zníženia rizika vyššieho úroku už po 3 či 5 rokoch. „Na základe fiškálnej politiky ECB je zrejmé, že v dohľadnej budúcnosti sa úrokové sadzby môžu zvyšovať. Aj keď rýchlosť a mieru nárastu dnes nevieme odhadnúť, aj o jedno percento vyšší úrok po skončení krátkej fixácie by úver celkom predražil. Preto je výrazne lepšou voľbou vsadiť na istotu a zaistiť si nízku splátku na čo najdlhšiu dobu. Je totiž malý predpoklad, že by úrokové sadzby mohli z dnešných rekordne nízkych úrovní ešte klesnúť. Ak sa tak aj stane, pôjde o minimálny pokles v stotinkách percent.“ 

Hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť
ČSOB má zároveň v ponuke hypotéku na nešpecifikovanú nehnuteľnosť (spolu s Unicredit Bank). Klient podpisuje úverovú zmluvu bez určenia nehnuteľnosti. Získava tak istotu, že keď si nehnuteľnosť nájde, úver dostane za presných podmienok.  Na nájdenie nehnuteľnosti má 6, resp. v prípade ČSOB 7 mesiacov. „Hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť je výhodné riešenie pre klientov v dnešnom čase nedostatočnej ponuky na trhu. Na ilustráciu situácie stačí uviesť, že počet voľných bytov v Bratislave klesol v 1. štvrťroku pod psychologickú hranicu 2 000, čo sa stalo len tretíkrát od krízy v roku 2009. Tento počet je len tretinou ponuky z rokov 2016/17. Ak má človek pol roka navyše na nájdenie vhodného bytu, zvyšujú sa jeho šance počkať si na spustenie predaja nového projektu alebo rýchlo zareagovať na ponuku. Rýchlou reakciou má šancu získať nehnuteľnosť i napriek tomu, že mnohí nasledujúci záujemcovia často ponúkajú až 100 % ceny z úspor,“ vysvetľuje Marián Búlik z OVB. 

Hypotéka na nešpecifikovanú nehnuteľnosť je výhodná voľba aj pre ľudí, ktorí plánujú meniť zamestnanie. V skúšobnej lehote na novom mieste alebo prípadne s nižším platom by mali problém úver získať. Takto hypotéku vďaka stálej práci a príjmu rýchlo získajú a „kúpia si čas“ na ďalšieho pol roka pre výber konkrétnej nehnuteľnosti. „V dodatku k zmluve po nájdení nehnuteľnosti existuje aj možnosť zníženia finálne čerpanej hypotéky. Tým pádom sa zmluva dokáže prispôsobiť aktuálnym okolnostiam a zároveň má človek stále istotu, že svoje nové bývanie zafinancuje s výhodnými, pôvodnými podmienkami,“ dodáva Marián Búlik.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy