Predaj starších domov v USA pokračuje v poklese, ceny vyskočili na nový rekord

Predaj starších domov v USA pokračoval v máji v poklese, už štvrtý mesiac po sebe, keďže slabá ponuka na trhu a rekordne vysoké ceny odrádzajú potenciálnych kupcov. Podľa analytikov bude tento trend ešte nejaký čas pretrvávať, pretože problémy s dodávkami stavebného dreva a inými materiálmi neumožňujú firmám zrýchliť tempo výstavby nových domov. Údaje sú však lepšie, než sa očakávalo, keďže analytici počítali s omnoho výraznejším poklesom predaja.
Predaj starších domov v Spojených štátoch klesol v máji medzimesačne o 0,9 % na sezónne upravenú ročnú mieru 5,80 milióna jednotiek. Uviedla to Národná asociácia realitných kancelárií v USA (NAR). Tempo poklesu sa tak spomalilo, keďže v apríli pokles dosiahol 2,7 %. Aj analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s výraznejším poklesom. Očakávali, že dosiahne 2,2 %.
Jediným regiónom, kde sa predaj starších domov zvýšil, bol Stredozápad. Na Severovýchode, ako aj v oblasti Západ a husto obývanej oblasti Juh zaznamenal pokles.
Od začiatku roka zaznamenal predaj starších domov v USA medziročný pokles už o 12,9 %. V porovnaní s májom minulého roka, keď situáciu na trhu do veľkej miery ovplyvňovala pandémia nového koronavírusu, sa však zvýšil o 44,6 %.
V dôsledku obmedzenej ponuky sa rýchlo zvyšuje cena starších domov, čo niektorých kupcov odrádza. Stredná cena domu vzrástla v máji medziročne o rekordných 23,6 % na nové maximum 350.300 USD (294.518 eur). V porovnaní s aprílom rast cien predstavoval 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy