Kontrola odpočtu DPH pri nehnuteľnostiach priniesla do rozpočtu 389.000 eur

Finančná správa (FS) SR preverovala uplatňovanie odpočtu dane z pridanej hodnoty (DPH) v súvislosti s obstaraním nehnuteľnosti. Kontrolóri finančnej správy vykonali miestne zisťovanie u 60 daňových subjektov, pričom porušenie zákona odhalili v 21 prípadoch. Do štátneho rozpočtu kontrola priniesla približne 389.000 eur, informovala v utorok FS.
Daňoví kontrolóri preverovali nehnuteľnosti a uplatňovanie odpočtu DPH pri ich nákupe. Pri kontrolnej akcii porovnávali údaje z katastra nehnuteľností s údajmi v daňových priznaniach a informáciami uvedenými v kontrolných výkazoch. „Kontroly preukázali porušenia. Vo viacerých prípadoch v nehnuteľnostiach bývali majitelia či konatelia spoločností, prípadne ich prenajímali s oslobodením od DPH, teda nemali nárok na uplatnenie odpočtu DPH na vstupe. Prípadne si uplatnili daň na vstupe a následne pri predaji nepriznali DPH z predaja,“ spresnila hovorkyňa FS Martina Rybanská.
Daňoví kontrolóri vykonali miestne zisťovanie u 60 subjektov, porušenie zákona zistili v 21 prípadoch, v 12 prípadoch miestne zisťovanie ďalej pokračuje. Najväčší objem nálezov našli kontrolóri v Bratislave. V hlavnom meste bol aj najvyšší nález, a to v sume 61.000 eur a týkal sa prípadu obstarania bytu a garážového miesta.
Kontrolná akcia priniesla dodatočne priznanú daň vo výške približne 389.000 eur, pričom 83 % z nej už daňové subjekty uhradili. Podali totiž dodatočné daňové priznanie. V štyroch prípadoch daňoví kontrolóri vydali rozhodnutie o uložení predbežného opatrenia a trom daňovým subjektom bola uložená záznamová povinnosť. V šiestich prípadoch došlo na základe miestneho zisťovania k otvoreniu daňovej kontroly.
Rybanská avizovala, že nejde o poslednú kontrolnú akciu. Finančná správa bude podľa nej v týchto typoch kontrol pokračovať. Najbližšie sa daňoví kontrolóri zamerajú na obstarávanie luxusných motorových vozidiel a uplatňovanie DPH na vstupe.

Súvisiace články

Aktuálne správy