Rakúska centrálna banka varuje pred prehriatím realitného trhu

Rakúske Grémium pre stabilitu finančného trhu (FMSG), ktoré tvoria zástupcovia ministerstva financií, centrálnej banky OeNB a úradu pre finančný dohľad, varuje pred rastúcimi systémovými rizikami na realitnom trhu a pred uvoľňovaním podmienok pre bankové úvery pre súkromné osoby. Grémium upozorňuje na výrazne rýchlejší nárast hypoték pre súkromné domácnosti, ktorý v apríli medziročne dosiahol 6,6 %, ako aj cien nehnuteľností (zvýšenie o 12,3 % v 1. kvartáli 2021).
Tento vývoj v Rakúsku je citeľný aj v európskom porovnaní. Pre pozorovateľov z toho vyplývajú „náznaky rastúceho prehriatia realitného trhu“. V prípade cenových korektúr to v minulosti v mnohých krajinách často viedlo k citeľnému poklesu životnej úrovne. FMSG zistilo, že tolerancia k rizikám pri schvaľovaní úverov na kúpu nehnuteľnosti vzrástla. Veľmi nízke úroky a tvrdá hospodárska súťaž medzi finančnými inštitúciami viedli k podstatnému poklesu marží. Dôsledkom je ľahkovážnejšie prideľovanie realitných úverov.
Finanční experti poukazujú na smernicu, ktorú vypracovali už v septembri 2018 pre prideľovanie realitných úverov. V nej odporúčali podiel záujemcu o úver vo výške minimálne 20 % kúpnej ceny, splatnosť najviac 35 rokov a kvótu dlhovej služby maximálne 30 až 40 % čistého príjmu. V súčasnosti je podiel prehnane vysokých kvót dlhovej služby a hypoték podstatný a stúpol aj v porovnaní s priemerom z posledných piatich rokov.
Grémium zdôraznilo, že štandardy pri prideľovaní úverov, najmä z hľadiska kvóty dlhovej služby a hypoték, sa majú zlepšiť, aby sa zabezpečila stabilita finančného trhu a odstránili sa systémové riziká potenciálnej realitnej bubliny. Preto experti dôrazne vyzývajú rakúske banky na dodržiavanie spomínanej smernice.
FMSG vzniklo v roku 2014 s cieľom posilniť stabilitu finančného trhu. Grémium môže vydávať odporúčania pre úrad pre finančný dohľad a upozorňovať na možné riziká.

Súvisiace články

Aktuálne správy