Sporenie v kryptobanke: Až desaťnásobne vyšší úrok než v tradičnej banke, ale za akú cenu?

, the conversation Foto: getty images

Ktorá tradičná banka vám dnes ponúka ročný percentuálny výnos až 12 %. Popredné krypto banky ako BlockFi a Nexo takýmto úročením priťahujú veľkú pozornosť. Avšak ešte predtým, ako sa rozhodnete previesť svoje ťažko zarobené úspory, je potrebné si uvedomiť niekoľko dôležitých vecí.

Najprv si musíte uvedomiť, že tieto banky ponúkajú úroky zákazníkom, ktorí si v nich uložia výhradne kryptomeny ako bitcoin a ethereum alebo stablecoiny ako Tether alebo USDC, ktoré sú viazané na americký dolár. Tie najvyššie sadzby sa platia za stablecoiny: napríklad Nexo platí až 12 % za USDC a Tether, ale „len“ 8 % za bitcoin, zatiaľ čo BlockFi platí 8,6 % za USDC, 9,3 % za Tether a 5 % za bitcoin. Inými slovami, môžete zmeniť svoje peniaze vo fiat mene na krypto a nechať ich rok na účte BlockFi a potom teoreticky vybrať všetko po roku s výnosom. 

Pretože väčšina krypto bánk obchoduje iba s kryptomenami alebo stablecoinmi, musíte najskôr previesť svoje peniaze do tejto formy. To je možné prostredníctvom kryptoburzy ako je napr. Coinbase alebo Binance.  O niečo obmedzenejšie sa to dá aj prostredníctvom kryptobanky, napríklad môžete previesť americké doláre na BlockFi a tie ich automaticky prevedú na stabilcoiny s názvom Gemini USD s úrokovou sadzbou 8,6 % ročne.

Väčšina kryptobánk ponúka možnosť obchodovať v rámci ich platformy, od nákupu Gemini USD po bitcoiny. Ale aj napriek tomu, že sa chvália nulovými poplatkami, sadzby nie sú práve janváhodnejšie. BlockFi poznamenáva, že náklady na nákup kryptomeny môžu byť o 1 % vyššie ako trhová cena.
Ak sporíte v kryptomenách, úrokové sadzby tiež výrazne klesajú, čím viac ich držíte. Napríklad na BlockFi je 5 % len pre vklady do 0,5 bitcoinu. Pri vyšších sumách úroková sadzba klesá na 2 % až  nakoniec na 0,5 %.

Niektoré kryptobanky tiež ponúkajú najlepšie úrokové sadzby pre vlastné kryptomeny. Napríklad 12 % ročne pre Tether a USDC od spoločnosti Nexo je iba pre tých, ktorí si to nechajú vyplatiť v tokenoch Nexo. Tokeny Nexo nie sú stablecoiny a ich hodnota lieta hore dole. Ak by ste chceli vyplatiť úroky v tokenoch Tether alebo USDC, sadzba bude 10 % ročne.

Čo je ale najdôležitejšie, nijaké úrokové sadzby kryptobánk nie sú garantované na žiaden časový horizont, aj keď uvádzajú ročnú sadzbu, tá môže kolísať zo dňa na deň. Sadzby sú napriek tomu veľmi vysoké. Ako to teda tieto banky robia?

Základným modelom kryptobanky je požičiavať si kapitál za úrokovú sadzbu, ktorú platí vkladateľom, a potom ho požičiavať za vyššiu sadzbu. Kryptobanky sa snažia chrániť svoju pozíciu dvoma kľúčovými spôsobmi. Ten prvý je, že požičiavajú menej, ako majú vkladov. Druhý spôsob spočíva v tom, že nútia dlžníkov zložiť zábezpeku za svoju pôžičku. Cez výpočet hodnoty pôžičky (LTV) zistia, koľko je potrebné na zabezpečenie pôžičky. LTV patrí medzi najdôležitejšie rizikové faktory, keďže vyjadruje pre banku mieru rizika u konkrétneho klienta. Napríklad BlockFi si vyhradzuje právo siahnuť na kolaterál, ak LTV dosiahne 80 %.

Ak si chcete od BlockFi požičať 5 000 dolárov, musíte v súčasnosti vložiť štvrť bitcoinu, v súčasnosti ohodnotených na 9 448 dolárov. Ak by táto hodnota bitcoinu klesla na 6 250 USD, banka by predala časť vášho kolaterálu, aby sa LTV vrátila na zdravú úroveň.

V dobrých časoch ide o obchodný model, ktorý môže priniesť značné príjmy. Aj retailové banky by nepochybne mohli ponúknuť vyššie úrokové sadzby pri sporiacich produktoch, ale niektoré z týchto úspor využívajú na to, aby boli konkurencieschopnejšie pri úrokových sadzbách úverov.

Pokiaľ však ide o kryptobanky, nie je jasné, čo by sa stalo, keby na kryptotrhu došlo k náhlemu a dlhotrvajúcemu prepadu. Vklady týchto bánk by pri takomto scenári mali podstatne nižšiu hodnotu, než akú požičali. Rovnako nie jasné, čo by nastalo, ak by záujem o takéto pôžičky zmizol. Ak by sa mal odohrať jeden z týchto scenárov, potom na rozdiel od vášho sporiaceho účtu v banke nie sú vaše krypto úspory poistené. BlockFi má napríklad sídlo v USA a nie je poistená Federálnou korporáciou pre poistenie vkladov (FDIC) ani Spoločnosťou na ochranu investorov cenných papierov (Securities Investor Protection Corporation – SIPC), čo znamená, že vymáhanie finančných prostriedkov je oveľa ťažšie, ak sa banka dostane do platobnej neschopnosti.

BlockFi vo svojich zmluvných podmienkach tiež poznamenáva, že ak dôjde ku kybernetickým útokom, extrémnym podmienkam na trhu alebo iným prevádzkovým alebo technickým ťažkostiam u jej partnerov alebo tretích strán, môže okamžite alebo natrvalo pozastaviť prevody alebo výbery kryptomeny. Rovnako nebude niesť zodpovednosť za akékoľvek straty alebo škody, ktoré v dôsledku toho vzniknú. To je obzvlášť problematické, pretože sa kryptobanke otvára široký priestor na to, aby vám nevrátila vaše prostriedky a podržala ich, lebo to práve určujú trhové podmienky. Treba povedať, že finančné prostriedky vkladateľov sú v BlockFi držané v cold storage burzy Gemini a mali by teda byť, aspoň relatívne, v bezpečí pred hackermi. Ostatní, ako Celsius a Nexo, také vymoženosti neponúkajú. 

Potom sú tu ešte určité kontroverzie okolo niektorých stablecoinov. Napríklad otázka, do akej miery majú operátori Tetheru rezervy v amerických dolároch na zabezpečenie držania sadzby jedna k jednej. Okrem čiernych scenárov existujú aj limity týkajúce sa výberov z hľadiska objemu a pravidelnosti, pričom za transakcie nad rámec týchto hraníc sa platia poplatky.

Rovnako ako v prípade širšieho kryptotrhu, zdá sa, že ochota zapojiť sa do tejto oblasti závisí od ochoty jednotlivca riskovať. Ak ste ochotní odovzdať svoju kryptomenu banke so ziskom, riskujete, že o všetko prídete. Musíte byť pripravení akceptovať toto riziko a ochotní držať svoje finančné prostriedky v kryptomene a nezaobchádzať s nimi ako s bežným účtom. Len vtedy je kryptobankový sporiaci účet určený pre vás.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy