Inšpektori v apríli a máji vykonali 98 kontrol vína

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) vykonala v apríli a máji kontrolu v zmysle zákona o vinohradníctve a vinárstve. Vyplýva to zo správy ŠVPS.
„Celkovo bolo vykonaných 98 kontrol, z toho 14 kontrol vo výrobe, 39 kontrol v maloobchodných predajniach sudových vín, 30 kontrol v maloobchodných predajniach. Počas mesiacov bolo vykonaných 15 kontrol pri dovoze vína z tretích krajín,“ spresnili veterinári.
Ako ďalej informovala ŠVPS, vo vínach hodnotených tzv. na mieste so zameraním sa na správnosť označovania spotrebiteľských balení v maloobchodných predajniach a obchodných reťazcoch sa počas vykonaných kontrol nezistili nedostatky.
„Nedostatky v senzorických znakoch predávaných vín v obchodných reťazcoch boli zistené hlavne v chybnej nečistej vôni a chuti po oxidácii,“ upozornila veterinárna a potravinová správa.
Pri dovoze vína z tretích krajín v spotrebiteľskom balení sa podľa ŠVPS zistilo neúplne označovanie povinných údajov na etikete. „Nekvalita v dovozových vínach nebola zistená,“ poznamenala veterinárna správa.
Vína so zistenými nedostatkami sa podľa ŠVPS riešia v rámci tzv. správneho konania. „Za uvedené nedostatky sú začaté správne konania, vína budú stiahnuté z predaja a bude uložený sankčný postih,“ dodali veterinári.

Súvisiace články

Aktuálne správy