Hyperbitcoinizácia: Možnosť voľby, alebo aj z donútenia 

, AIER Foto: SITA/AP

Salvádor je prvou krajinou na svete, ktorá vyžaduje od svojich občanov, aby používali bitcoiny. Je to zaujímavé, lebo doteraz o prijatí bitcoinu rozhodoval trh. Je to po prvýkrát, čo sa vláda presadzuje o urýchlenie prijatia bitcoinu.

Bitcoin sa vždy spájal s hodnotami ako je sloboda a možnosť voľby. Kryptokomunita stále nevie, ako sa má k zákonu o bitcoinoch v Salvádore postaviť. Ak to však prijme, mohlo by to predstavovať zásadný posun v étose bitcoinov.

V súčasnosti je nie je štandardné, aby vlády nútili maloobchodníkov akceptovať niečo ako platobný prostriedok. Vo väčšine častí sveta je prijímanie bankoviek, mincí alebo kariet takmer vždy otázkou voľby. To znamená, že obchodníci a ich zákazníci majú slobodu v tom, akým spôsobom sa vyrovnať. Nechcete prijať 100 dolárov? Fajn. Nechcete prijať platobné či kreditné karty? Žiaden problém. Väzenie za to nehrozí. A čo zákony o zákonných platidlách? Tie sa zvyčajne nevzťahujú na transakcie ako sú nákupy u maloobchodníkov. Namiesto toho definujú zoznam nástrojov, ktoré môže dlžník štandardne použiť na vyrovnanie. Zákony zákonného platidla zvyčajne nemajú takmer žiadny význam pre moderný hospodársky život. Naproti tomu pravidlá vynútených peňazí, ako sú tie, ktoré prijal Salvádor, môžu mať obrovský vplyv na obchod.

Jednou z mála krajín, ktorá prijala zákon o nútených peniazoch, je Dánsko. Od roku 1984, v reakcii na zavedenie bankovej debetnej karty Dankort, zákon vyžaduje, aby akýkoľvek maloobchod, ktorý prijíma karty, prijímal aj hotovosť. Výnimky platia pre internetové obchody a čerpacie stanice bez personálu. Ale inak zákon núti maloobchodníkov prijímať hotovosť. Najnovšie sa tak aj Salvádor pripája k zoznamu jurisdikcií, ktoré vynútili zákony o peniazoch.

Pozrime sa podrobnejšie na právne predpisy. V článku 7 novo prijatého zákona o bitcoinoch v Salvádore sa vyžaduje, aby obchodníci prijímali platby v bitcoinoch. „Každý ekonomický subjekt musí prijať bitcoin ako platbu, keď mu ho ponúkne ten, kto získa tovar alebo službu." Podľa článku 12 sú obchodníci, ktorí nemajú potrebné technológie, zbavení povinnosti prijímať bitcoiny. Ale po získaní potrebného školenia a hardvéru poskytnutých vládou nebudú pravdepodobne platiť žiadne výnimky. 

Vláda prisľúbila vytvorenie zariadenia, ktoré maloobchodníkom, ktorí nechcú držať bitcoin, umožní automatický prevod na americké doláre. Faktom však zostáva, že krajina zákonom o nútených peniazoch zaväzuje maloobchodníkov k tomu, aby mali potrebné hardvérové a softvérové vybavenie potrebné na dosiahnutie súladu s novým zákonom.

Vznikol tak dvojitý meter. Salvádor nemá podobným zákonom ošetrený americký dolár. Oficiálne prijal americký dolár v roku 2001 prijatím zákona o menovej integrácii, ktorý nahradil miestnu menu, salvádorský colón. Legislatíva z roku 2001 ale neobsahuje nič podobné ako je článok 7 o bitcoinoch. Maloobchodníci môžu odmietnuť dolárové bankovky, ale vďaka novému zákonu o bitcoinoch  nemôžu bitcoinu povedať nie.

Bitcoinová komunita sa vždy hrdila tým, že medzi svoje priority radí slobodu, dobrovoľnosť a voľnú súťaž. Názorovo sa zhodli s tými, ktorí už dlho požadujú ukončenie monopolu vydávania vládnych bankoviek. Al tým, že Salvador zaviedol bitocin z pozície sily, komunita sa zrazu ocitla v podivnej spoločnosti. Hoci takýto krok môže pomôcť komunite s jej cieľom zvýšiť využitie bitcoinov, prístup vykazuje neliberálne črty, ktoré komunita kedysi odsúdila.

Hyperbitconizácia je pojem, ktorý pôvodne vytvoril v roku 2014 Daniel Krawisz z Nakamotovho inštitútu, teda najvyššieho chrámu bitcoinových myšlienok. Opisuje bitcoin ako natoľko dobrú menu, že sa bude doslova pretlačí do sveta prostredníctvom „individuálnych podnikateľských aktov“. Jeho prijatie predstavuje skôr sériu individuálnych podnikateľských činov než jediný zásah monopolu, ktorý vytvára systém. Ale v prípade Salvádora spochybňuje celú predstavu hyperbitcoinizácie.

Niektorí ľudia v bitcoinovej komunite rýchlo kritizovali zákon o vynútených peniazoch. Je ťažké vyhnúť sa záveru, že kultúra bitcoinov sa mení. Dosiahnutie 100 % prijatia bitcoinu zostáva základným cieľom bitcoinovej komunity. Nateraz sa však zdajú byť všetky cesty k uvedenému cieľu otvorené, vrátane použitia vládnych síl.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy