Rast spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji zrýchlil

Medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v máji zrýchlilo na 2 % z 1,6 % v apríli. Ukázali to vo štvrtok spresnené údaje európskeho štatistického úradu Eurostat, ktoré potvrdili predbežný odhad.
Inflácia v euroregióne tak v máji prvýkrát po vyše dvoch rokoch prekonala cieľovú úroveň Európskej centrálnej banky (ECB), ktorou je tempo rastu spotrebiteľských cien tesne pod hranicou 2 %.
K májovému zrýchleniu inflácie prispelo vo veľkej miere zdraženie energií o 13,1 %. Ceny potravín, alkoholu a tabaku vzrástli pritom o 0,5 % a náklady na služby sa zvýšili o 1,1 %.
Ceny priemyselných tovarov bez energií stúpli v máji o 0,7 %.
Jadrová inflácia, bez nestálych cien energií, čerstvých potravín, alkoholu a tabaku, sa po spresnení v máji zrýchlila na 1 % z aprílových 0,7 %, zatiaľ čo rýchly odhad signalizoval, že stúpne o 0,9 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v eurozóne v máji vzrástli o 0,3 %, čo sa zhoduje s predbežným odhadom.
V celej Európskej únie (EÚ) sa medziročná miera inflácie v máji 2021 zvýšila na 2,3 % z 2 % v apríli.
Najnižšiu medziročnú mieru harmonizovanej inflácie zaznamenali v máji Grécko (-1,2 %), Malta (0,2 %) a Portugalsko (0,5 %). Najvyššiu mali v Maďarsku (5,3 %), Poľsku (4,6 %) a Luxembursku (4 %). V porovnaní s aprílom miera inflácia klesla v štyroch členských štátoch, zostala stabilná v jednom a zvýšila sa v 22.
Na Slovensku sa harmonizované spotrebiteľské ceny v máji zvýšili medziročne o 2 % a medzimesačne o 0,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy