Stavebná produkcia v eurozóne aj v EÚ v apríli medzimesačne klesla

Stavebná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v apríli 2021 medzimesačne klesla. V medziročnom porovnaní však strmo vzrástla, najviac v histórii týchto údajov. Dôvodom bol nízky porovnávací základ, keďže štáty bloku zaviedli minulý rok prísne obmedzenia na zastavenie pandémie nového koronavírusu. Ukázali to vo štvrtok údaje európskeho štatistického úradu Euorostat.
Podľa prvého odhadu štatistikov v apríli 2021 produkcia v stavebníctve po úprave o sezónne vplyvy klesla v eurozóne o 2,2 % oproti marcu a v celej EÚ sa znížila medzimesačne o 1,6 %.
V medziročnom porovnaní však produkcia v stavebníctve v apríli vzrástla o 42,3 % v eurozóne a o 32,7 % v EÚ. To bol najsilnejší rast od začiatku týchto záznamov v januári 1996.
Spomedzi členských štátov, ktoré Eurostatu dodali údaje za apríl, najväčší medzimesačný pokles stavebnej produkcie zaznamenali v Maďarsku (-7,3 %), Nemecku (-4,3 %) a Slovinsku (-3,4 %). Najstrmší nárast nahlásili Rumunsko (7,8 %), Poľsko (4,9 %) a Bulharsko (2,3 %).
V medziročnom porovnaní sa produkcia v stavebníctve v apríli zvýšila najviac vo Francúzsku (160,4 %), Belgicku (45,2 %) a Rakúsku (37,3 %), najväčší pokles zaznamenali Maďarsko (-7,1 %), Švédsko (-5,5 %) a Poľsko (-4,2 %).
Na Slovensku sa stavebná produkcia v apríli medzimesačne znížila o 0,3 % a medziročne stúpla o 9,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy