IfW zlepšil odhad rastu nemeckej ekonomiky

Nemecká ekonomika smeruje k "postpandemickému" rozmachu. Uviedol to vo štvrtok vo svojej najnovšej prognóze kielsky Inštitút pre výskum svetovej ekonomiky (IfW), ktorý zároveň revidoval smerom nahor svoj predchádzajúci odhad rastu najväčšieho európskeho hospodárstva.

Nemecká ekonomika smeruje k „postpandemickému“ rozmachu. Uviedol to vo štvrtok vo svojej najnovšej prognóze kielsky Inštitút pre výskum svetovej ekonomiky (IfW), ktorý zároveň revidoval smerom nahor svoj predchádzajúci odhad rastu najväčšieho európskeho hospodárstva.
Presnejšie, IfW najnovšie predpovedá, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v tomto roku zvýši o 3,9 % namiesto o 3,7 %, ktoré očakával v marci. Prognózu na rok 2022 však nezmenil a stále počíta s rastom HDP o 4,8 %.
„Nemecký ekonomický kotol nahromadil paru,“ uviedol vo vyhlásení analytik IfW Stefan Kooths.
Inštitút označil súkromnú spotrebu za kľúčovú hnaciu silu hospodárstva, keďže zotavovanie v priemysle brzdia problémy v globálnych dodávateľských reťazcoch, a to aj napriek plným knihám objednávok. V dôsledku toho predpovedá IfW oživenie priemyslu až koncom tohto roka.
Inštitút však varoval pred hroziacim rastom cien. „Budeme si musieť zvyknúť na vyššiu mieru inflácie, keď pominú špeciálne efekty pandémie nového koronavírusu,“ vyhlásil prezident IfW Gabriel Felbermayr.
IfW zvýšil prognózu medziročnej miery inflácie v Nemecku v tomto roku na 2,6 % z marcových 2,3 %. Na budúci rok predpovedá najväčšej ekonomike eurozóny pokles inflácie na 1,9 %, čo je blízko cieľovej hranice Európskej centrálnej banky, ktorou je inflácia tesne pod úrovňou 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy