Môžem zarobiť denným obchodovaním na akciovom trhu?  

, safalniveshak Foto: getty images

Odpoveď na otázku, či môžete zarobiť denným obchodovaním na akciovom trhu je, že samozrejme, môžete. Ak dokážete splniť podmienky. A že nejde o žiadnu teoretickú otázku, dokazuje zvýšený záujem o tento druh obchodovania zo strany úplných laikov. 

Všetko, čo noví nadšenci akciových trhov vidia, sú ľudia, ktorí zarábajú peniaze na dennom obchodovaní, a dôvod, prečo to vidia, je ten, že oni a ich nadšenie sa rodia iba na rastúcom trhu, keď denní obchodníci zarábajú peniaze. Faktom však je, že z dlhodobého hľadiska väčšina denných obchodníkov peniaze nezarába.

Pozrime sa na štúdiu malých obchodníkov na Taiwane z rokov 1992 – 2006 v ktorej zistili, že viac ako 75 % všetkých denných obchodníkov skončilo do dvoch rokov, a to s katastrofálnymi výsledkami. Taktiež celková výkonnosť všetkých obchodníkov za celé 15-ročné obdobie štúdie bola negatívna. Štúdia tiež zistila, že iba percento denných obchodníkov malo v priebehu času zisky. To je jeden zo sto. Inými slovami, iba 1 zo 100 obchodníkov, ktorí sa snažia vyťažiť maximum zo svojich životných úspor uspeje. 

Štúdia dospela k záveru, že v rozpore s modelmi racionálnych špekulácií a učenia sa, je súhrnná výkonnosť denných obchodníkov negatívna a že veľká väčšina denných obchodníkov je nerentabilná a mnohí sa tohto modelu držia, napriek rozsiahlym skúsenostiam so stratami.

Ďalšia štúdia zverejnená v júni 2020 si vybrala denných obchodníkov v Brazílii, tých, ktorí na uzatváranie stávok využívajú trh termínových obchodov s akciami. Zistila, že zo všetkých jednotlivcov, ktorí začali obchodovať medzi rokmi 2013 a 2015 na brazílskom trhu s futures akciami, čo je tretí najväčší z hľadiska objemu na svete, až 97 % všetkých jednotlivcov, ktorí vydržali viac ako 300 dní, prišlo o peniaze. Iba 1,1 % zarobilo viac ako je brazílska minimálna mzda a iba 0,5 % zarobilo viac ako je plat zamestnanca banky za priehradkou. A to všetko s veľkým rizikom. Pre jednotlivca je prakticky nemožné sa takýmto obchodovaním uživiť, na rozdiel od toho, čo často tvrdia brokeri, či iní špecialisti. 

Aj keď zatiaľ neexistuje žiadna takáto štúdia uskutočnená inde, dá sa predpokladať že realita na iných trhoch nebude ďaleko od toho, čo sa zistilo na Taiwane a v Brazílii. A nejde len o denných obchodníkov, štatistiky môžu byť relatívne lepšie, ale v absolútnom vyjadrení zlé aj pre ľudí, ktorí sa oddávajú krátkodobému obchodovaniu (držanie akcií niekoľko dní až týždňov).

Obmedzenia vyvolané pandémiou a strata pracovných miest spôsobili, že doma zostali milióny ľudí. Vlani v Indii narástol počet aktívnych účtov na uchovávanie finančných cenných papierov v elektronickej podobe o rekordných 10,4 milióna zákazníkov, ktorí nikdy predtým neobchodovali s akciami. Iba asi 3,7 % Indov investuje do akcií, v porovnaní s asi 12,7 % v Číne a 55 % v USA, a tak sa dá očakávať, že sa veľa ľudí v Indii, ktorí nikdy neobchodovali s akciami, pridá aj v nasledujúcich rokoch. Problém však je, a nielen v Indii, že mnoho z týchto nových ľudí vstupuje na trh, ako by šlo o „kasíno“, že trh je tu na to, aby im pomohol „rýchlo zarobiť peniaze“.

Situácia sa zhoršila nárastom lacných obchodných aplikácií a „vplyvných jedincov“ na sociálnych sieťach, ktorí často hovoria o svojich akciách, poskytujú tipy na akcie a vedú diskusné skupiny o akciách. Horšie je, že niektorí sa tiež predvádzajú, koľko dokázali zarobiť za jediný deň.

Nemá zmysel niečo vytýkať denným obchodníkom, každý si môže osobne zvoliť, ako sa bude správať na akciovom trhu. Ale niekto by mal vopred upozorniť nových, mladých ľudí, ktorí sa snažia začať obchodovať s akciami, že ak sa vyberú cestou denného alebo frekventovaného obchodovanie, je veľká šanca, že im to v budúcnosti spôsobí značné problémy. 

Nie všetko má totiž človek pod kontrolou. Signalizačný systém nášho organizmu nám hovorí, že hazardné hry aj obchodovanie sú zábavné a smerujú k nutkavému správaniu skúsiť to. Prevádzkovatelia kasín to už dávno uznali a robia všetko pre to, aby udržali hladinu dopamínu na žiaducej úrovni. Lacné obchodné aplikácie s nulovými nákladmi, nesúce sa v mene fintechovej startupovej revolúcie, zohrávajú v súčasnosti na burze cenných papierov rovnakú úlohu, pretože umožňujú neskúseným ľuďom lacnejšie a jednoduchšie obchodovanie on-line.

Netreba zabúdať na nepreberné množstvo výborných tipov na akcie na sociálnych sieťach od ľudí, ktorí na základe svojich veľkých tvrdení dokážu veliť obrovským masám svojich sledovateľov. Môže sa zdať, že tieto aplikácie a ľudia „demokratizujú“ investovanie, čo je nezmysel. Jediné, čo robia, je, že  nasmerujú neskúsených ľudí na potenciálne nebezpečné cesty a predstierajú, akoby im robili láskavosť.

Ale akciový trh nefunguje presne tak ako kasíno. To len gambleri si to myslia. V kasíne platí, že čím dlhšie hráte, tým viac prehráte. Avšak na akciovom trhu, ako naznačuje história, čím dlhšie hráte, tým je pravdepodobnejšie, že vyhráte. Samozrejme, vždy budete počuť príbehy niekoho (ten 1 zo 100), kto rýchlo zarobil na burze denným obchodovaním, derivátmi atď. Rovnako ako určite existoval niekto, kto z kasína odišiel s miliónmi. Toto sú ale výnimky, nie pravidlo, na to nezabúdajte.

Platí pravidlo, že na kapitálovom trhu si môžete vybudovať bohatstvo, bez stresu a nebezpečenstva z krátkodobého obchodovania, nákupom kvalitných firiem a ich držaním, kým sa nich nestanú veľmi kvalitné. To bol skutočne pôvodný účel, pre ktorý bol trh vytvorený. Ak ste ale naň vstúpili len preto, aby ste si zohrali krátku partiu (na minúty, dni alebo týždne), varovný prst bude vztýčený. 

Keď sa teda vrátime k otázke či môžete zarobiť na dennom obchodovaní, odpoveď je, že samozrejme, môžete. Musíte ale dokázať splniť veľa podmienok. A to určite nie je dobrý nápad.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy