Ceny dovozu do USA v máji vzrástli o 1,1 %

Ceny importu do USA sa v máji zvýšili viac, než sa čakalo. Dôvodom bol výrazný nárast cien palív. Ceny dovozu v máji stúpli o 1,1 % po +0,8 % v apríli, uviedlo americké ministerstvo obchodu.

Ceny importu do USA sa v máji zvýšili viac, než sa čakalo. Dôvodom bol výrazný nárast cien palív.
Ceny dovozu v máji stúpli o 1,1 % po +0,8 % v apríli, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s nárastom len o 0,8 %. Ministerstvo tiež revidovalo aprílový údaj z pôvodne uvádzaných +0,7 %.
Ceny dovozu palív v máji vyskočili o 4 % po zvýšení o 1,6 % v predchádzajúcom mesiaci. Dôvodom bol výrazný nárast cien ropy aj plynu. Bez započítania palív ceny importu stúpli o 0,9 % po +0,7 % v apríli. V máji zdražel dovoz priemyselných tovarov a materiálov a motorových vozidiel.
V medziročnom porovnaní dovozné ceny v máji vyskočili o 11,3 %, čo bol ich najprudší nárast od septembra 2011.
Správa ministerstva obchodu takisto ukázala, že ceny exportu v máji stúpli o 2,2 % po zvýšení o 1,1 % v apríli, pričom ekonómovia očakávali ich nárast len o 0,8 %.
Ceny vývozu poľnohospodárskych tovarov vyskočili o 6,1 %. Zdražel predovšetkým export sóje, kukurice a pšenice. Ceny vývozu nepoľnohospodárskych tovarov vzrástli o 1,7 %.
V medziročnom porovnaní ceny vývozu stúpli o 17,4 %. To bolo ich najprudšie zvýšenie od začiatku zverejňovania údaju v septembri 1983.

Súvisiace články

Aktuálne správy