Od 1. júla 2021 dochádza k pozastaveniu poskytovania SOS dotácie

, TASR Foto: SITA/AP

Vzhľadom na priaznivý vývoj pandemickej situácie, postupné uvoľňovanie a naviazanie pandemických opatrení na celonárodný COVID automat a opätovnú možnosť vykonávať zárobkovú činnosť, s účinnosťou od 1. júla 2021 dochádza k pozastaveniu poskytovania tzv. SOS dotácie.

Ako ďalej informovala Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), prijímateľom a žiadateľom SOS dotácie bude SOS dotácia poslednýkrát vyplatená v mesiaci júl 2021 za mesiac jún 2021.

Žiadosti o poskytnutie SOS dotácie predložené v mesiaci júl 2021 už podľa nej nebudú príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny posudzované.

Osobám, ktoré boli prijímateľmi SOS dotácie, odporúča podľa nej ÚPSVaR svoju nepriaznivú sociálnu a finančnú situáciu riešiť požiadaním o pomoc v hmotnej núdzi na príslušnom úrade práce, sociálnych vecí a rodiny.

Dodala, že bližšie informácie k poskytovaniu pomoci v hmotnej núdzi je možné nájsť na webovej stránke: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/pomoc-v-hmotnej-nudzi.html?page_id=964362, alebo osobne konzultovať na príslušnom úrade práce. V prípade priznania nároku na pomoc v hmotnej núdzi bude takýmto klientom pomoc v hmotnej núdzi vyplatená v auguste 2021, teda bude zabezpečená kontinuita príjmu klientov, ktorí sú na pomoc štátu odkázaní.

Doplnila, že fyzické osoby, ktoré sa ocitnú v krízových životných situáciách alebo mimoriadne nepriaznivých životných situáciách, môžu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR požiadať o poskytnutie dotácie na podporu humanitárnej pomoci, a to v zmysle zákona o dotáciách v pôsobnosti MPSVR SR. Maximálna výška dotácie je 800 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy