Slovinský TAB a čínsky Haidi Energy Technology budú spoločne vyrábať batérie

Slovinský výrobca akumulátorov TAB vytvoril s čínskou spoločnosťou Haidi Energy Technology spoločný podnik, ktorý bude od jari 2022 vyrábať batérie v slovinskom meste Prevalje. Ako sa na slovinské médiá odvoláva agentúra APA, projekt má hodnotu 100 miliónov eur.
Pôjde o prvú továreň na lítium-iónové batérie v Slovinsku, ktorá by mala vyrobiť akumulátory s celkovou kapacitou 500 megawatthodín (MWh). Podľa šéfa TAB Bogomira Aupriha v Európskej únii je v súčasnosti 40 podobných alebo väčších tovární.
V novej továrni má spočiatku vzniknúť 300 pracovných miest a spoločný podnik už teraz predpokladá ďalšie rozširovanie výrobných kapacít. Zároveň uvažuje o vybudovaní nových fabrík v Severnom Macedónsku, kde má TAB továreň na akumulátory, ako aj v Taliansku a Španielsku, v ktorých už existujú jeho dcérske firmy.
TAB, ktorý má v spoločnom podniku podiel 74 %, bude financovať výstavbu továrne a vybavenia, poskytne prevádzkový kapitál a postará sa o prevádzku novej spoločnosti. Čínsky partner poskytne technológie, znalosti a postará sa o vývoj. Haidi Energy Technology, ktorý vznikol v roku 2011 a zamestnáva zhruba 800 ľudí, patrí podľa TAB k popredným výrobcom moderných lítium-iónových batérií v Číne.
Lítium-iónové akumulátory z novej fabriky sú vhodné na uskladnenie energie v obytných domoch a priemyselných podnikoch. TAB dúfa, že sa mu podarí preniknúť aj na trh elektromobilov.

Súvisiace články

Aktuálne správy