Libanonská libra sa v nedeľu prepadla na nové minimum voči doláru

Libanonská mena v nedeľu prekonala ďalšiu hranicu, keď sa prepadla na nové minimum voči doláru. Dôvodom je pokračujúca finančná a hospodárska kríza v krajine a politická slepá ulička.
Podľa informácií obchodníkov sa už kurz libanonskej libry znížil na približne 15.150 LBP/USD. To predstavuje stratu zhruba 90 % z jej hodnoty na konci roku 2019, keď v krajine vypukla finančná a hospodárska kríza.
Libanon čelí hlbokému hospodárskemu kolapsu, ktorý ohrozuje jeho stabilitu. Svetová banka označila situáciu za jednu z najhlbších depresií v moderných dejinách.
Naposledy klesla libanonská libra na 15.000 LBP/USD v marci, keď demonštranti vyšli do ulíc a viac ako týždeň blokovali cesty pálením pneumatík.
Devízové rezervy, ktoré Libanon používa na financovanie programu dotácií na základné tovary vrátane palív, liekov a pšenice, sa míňajú a ich nedostatok sa v ostatných týždňoch plošne zhoršuje.
Väčšina lekární tento týždeň usporiadala dvojdňový štrajk, pretože sa im minuli lieky a nemocnice museli obmedziť niektoré procedúry. Frustrovaní motoristi stoja hodiny v rade na benzín, čo vyvoláva hádky.
Finančný kolaps sprevádzajú spory politikov pri zostavovaní kabinetu. Krajinu tak zatiaľ stále spravuje bývalá vláda, ktorá rezignovala po výbuchu prístavu v Bejrúte vlani začiatkom augusta.
Majitelia dolárových vkladov majú svoje účty od minulého roku zablokované. Od júla majú sľúbený čiastočný prístup, pričom každý má dostať 400 USD (329,90 eura) v hotovosti a ekvivalent tejto sumy v libanonských librách pri kurze blízkom trhovej hodnote.
Medzinárodný menový fond však vo štvrtok (10. 6.) kritizoval libanonský návrh na výber vkladov v dolároch aj zákon o kontrole kapitálu, ktorý má parlament ešte len schváliť. Fond uviedol, že obe opatrenia budú mať zmysel iba v rámci širších reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy