Prudké zvýšenie minimálnej mzdy v Španielsku zasiahlo pracovný trh iba minimálne

Historické zvýšenie minimálnej mzdy v Španielsku v roku 2019 o 22 % viedlo k poklesu zamestnanosti iba zhruba o 1 %. To je podstatne menej, než analytici očakávali. Uviedla to v najnovšej správe španielska centrálna banka. Jej správa tak predstavuje ďalšiu podporu pre čoraz častejšie názory ekonómov, že rast minimálnej mzdy automaticky neohrozuje pracovné miesta, na rozdiel od všeobecného presvedčenia v 90. rokoch 20. storočia.
Zvýšenie minimálnej mzdy o 22 % pred dvomi rokmi socialistickou vládou premiéra Pedra Sáncheza patrilo v danom období k najprudším v priemyselne rozvinutých ekonomikách. Španielsko malo pritom vysokú nezamestnanosť a trh práce známy nízkymi platmi. Mnohí sa preto obávali, že také zvýšenie minimálnej mzdy bude mať dramatický vplyv na zamestnanosť.
Podľa tento týždeň zverejnenej správy centrálnej banky, o ktorej informovala agentúra Reuters, však rast minimálnej mzdy viedol v danom roku k redukcii počtu pracovných miest s nízkymi platmi iba o 0,6 až 1,1 %. To predstavuje približne 90.000 až 145.000 pozícií. V správe sa neuvádza, či sa pracovné miesta priamo zrušili, presunuli alebo v dôsledku zmien iba nevytvorili.
Porovnanie rokov 2019 a 2020 je problematické, keďže v roku 2020 zasiahla Španielsko, podobne ako iné krajiny vo svete, pandémia nového koronavírusu. Celkovo však nezamestnanosť v pandemickom roku vzrástla iba mierne, zo 14,1 % v roku 2019 na 16,1 % do konca roku 2020.
Po prudkom zvýšení minimálnej mzdy pred dvomi rokmi vláda Pedra Sáncheza schválila jej ďalší rast v roku 2020 o 5,5 %. Po tomto raste sa minimálna mzda v Španielsku dostáva na úroveň 1108 eur mesačne. K tomuto zvýšeniu po nástupe pandémie nedošlo, rast by však mal pokračovať v ďalších rokoch.
Španielska minimálna mzda sa nachádza v rámci Európskej únie približne v polovici príslušného rebríčka. Najvyššia je v Luxembursku, kde dosahuje mesačne 2202 eur. Najnižšia je v Bulharsku, a to na úrovni 332 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy