České firmy čakajú tento rok rast tržieb, zároveň však plánujú zvyšovanie cien

Český priemysel očakáva tento rok rast tržieb, a to v priemere o 7,5 %. O niečo lepšie výsledky predpokladajú v tomto roku veľké podniky, v budúcom roku by sa rozdiely medzi veľkými a menšími firmami mali vyrovnať. Vyplýva to z prieskumu známeho ako Barometer priemyslu, na ktorom sa zúčastnilo 327 výrobných podnikov.
Medzi najväčšie problémy, ktoré musí český priemysel riešiť, patrí nedostatok surovín a komponentov a rast ich cien, ukázal prieskum, ktorý zverejnil server iDNES.cz. Na to väčšina z českých firiem plánuje reagovať zdražením.
„Zhruba 50 % oslovených podnikov predpokladá, že bude reagovať zvýšením cien pre spotrebiteľov, a to v priemere o 6 %,“ uviedla Alena Burešová z akademicko-priemyselnej platformy Národní centrum Průmyslu 4.0.
Za možné riziko pre české firmy a ekonomiku považuje prezident českej Hospodárskej komory Vladimír Dlouhý klimatickú politiku Európskej únie a takzvaný Green Deal. „Nie som proti klimatickým politikom, ale v mnohých prípadoch vidím dvojitú až trojitú reguláciu. Európska stratégia v tejto oblasti by mala rešpektovať špecifiká jednotlivých krajín,“ povedal.
Problémom českých firiem, ktorý brzdí ich rast, je aj nedostatok pracovných síl. Ako uviedol viceprezident českého Zväzu priemyslu Radek Špicar, aj po odznení pandémie je na českom pracovnom trhu viac pracovných miest než uchádzačov o zamestnanie. „Nie sme schopní pokrízový reštart využiť, zviezť sa na ňom a zaplátať rany práve pre problémy, ako je neutešená situácia na trhu práce,“ povedal Špicar. Krátkodobým riešením je podľa neho dovoz pracovníkov, tým systémovým digitalizácia, robotizácia a automatizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy