Ekonomika EÚ zrýchľuje – dôjde k vyššej inflácii. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Inflácia v spojených štátoch dosiahla hranicu 5 %. Pred Fedom stojí otázka, či nastal čas znižovať stimuly. ECB naproti tomu zverejnila nové prognózy – odhaduje rýchlejší rast v nasledujúcich dvoch rokoch, avšak ten by mala sprevádzať mierne vyššia inflácia.  Inflácia v USA naďalej rastie

Ročná miera inflácie v USA sa v máji zvýšila na 5 % z aprílových 4,2 %, pričom odhad analytikov bol na úrovni 4,7 %. Ide o najvyššiu hodnotu od augusta 2008. Najväčší rast cien zaznamenali pohonné hmoty (56,2 %), ojazdené osobné a nákladné vozidlá (29,7 %), dopravné služby (11,2 %) a odevy (5,6 %). Stúpli aj náklady na bývanie, ktoré sa s cenou potravín zvýšili o 2,2 %. Dôvodmi tohto vývoja je bázický efekt minuloročných nízkych cien a narušenie dodávateľských reťazcov, čo spôsobuje nedostatok surovín či súčiastok. To následne vedie k rastu cien komodít aj koncových produktov. Dokonale to demonštruje problém s nedostatkom čipov v automobilovom priemysle, čím sa predlžujú dodacie lehoty nových vozidiel. Ak nie sú nové vozidlá, je väčší dopyt po ojazdených, čo sa prejavuje vyšším rastom cien. Pred centrálnou bankou (FED) tak stojí Sofiina voľba. Začať tlmiť infláciu a spomaliť stimulačné programy, čo povedie k spomaleniu ekonomického rastu, alebo pokračovať v nastolenom trende, avšak za cenu vyššej inflácie.    

Medziročná inflácia USA meraná metódou CPI (zdroj: Trading Economics)
Postupné zvyšovanie jadrovej inflácie
Európska centrálna banka rozhodovala o nastavení úrokov a o programe kvantitatívneho uvoľňovania. Prognózy signalizujú postupné zvyšovanie jadrovej inflácie. Celková inflácia by sa mala v najbližších mesiacoch zvýšiť. Nákupy dlhopisov budú aj v nasledujúcom štvrťroku „výrazne vyššie“ ako pred rokom. Dáta analytikov ECB signalizujú odraz v sektore služieb. Celkové riziká v ekonomike sú zhruba vyvážené. Christine Lagardová zdôraznila, že v ECB sú vyhliadky o ekonomickom raste optimistickejšie ako pred troma mesiacmi. Guvernérka taktiež potvrdila, že v rámci ECB existuje niekoľko ľudí, ktorí chcú znížiť mesačné nákupy dlhopisov. Sú to však len traja členovia z 25 v rozhodovacom orgáne.

Prognóza ECB pre rast HDP a infláciu (zdroj: ECB)
Čaká nás zasadnutie Fedu
V stredu bude zasadať Americká centrálna banka a po posledných dátach inflácie bude čo preberať. Rastie tlak na to, že Fed začne skloňovať tzv. QE tapering – znižovanie nákupov štátnych dlhopisov, čo znamená sťahovanie stimulov z ekonomiky. Stredajšie zasadnutie prinesie aj aktualizáciu ekonomických projekcií v Amerike. Tie by mohli byť základom pre rozhodovanie o QE taperingu. Je pravdepodobné, že k odštartovaniu nedôjde, ale zmienka o vnútornej diskusii začne finančné trhy pripravovať, že ten čas sa blíži. 


 

Súvisiace články

Aktuálne správy