Rýchlo, pohodlne, anonymne: Praha už má bankomat na fyzické zlato

, goldseek

Pred jedenástimi rokmi hotel Emirates Palace v Abú Zabí nainštaloval prvý bankomat z fyzického zlata na svete. Podľa stránky GoldSeek.com bol v centre Prahy daný do prevádzky prvý bankomat so zlatom v Českej republike, ku ktorému majú v blízkej budúcnosti pribudnúť ďalšie.

Bankomat bol nainštalovaný pri hlavnom vchode, vedľa ostatných bankomatov, do jedného z hlavných nákupných centier v centre mesta (nové nákupné centrum Smíchov. Stroj ponúka tri možnosti, 1-gramovú tehličku, 10-gramovú tehličku od Argor Heraeus a trójsku uncu.

Zariadenie prijíma iba hotovosť, eurá alebo české koruny a nevyžaduje sa od vás, aby ste nákup zaregistrovali pomocou ID alebo telefónneho čísla. Pre anonymný nákup je zavedený limit, 250 000 Kč alebo 10 000 eur. Podobné ako je to aj v USA (10 000 dolárov).

Ceny sú podľa GoldSeek konkurencieschopné voči 10 gramovým zlatým tehličkám v iných významných pražských obchodoch (10 gramov za 14 300 Kč alebo 563 eur), čo je o 9 % lacnejšie za podobnú 10 gramovú zlatú tehličku ponúkanú hlavnými pražskými obchodmi so zlatom (14 300 Kč za 10 gramov v bankomate oproti 15 600 Kč v miestnom obchode).

Nákup je rýchly a jednoduchý, stačí si vybrať z ponuky, vložiť bankovky a kliknúť na nákup. O niekoľko sekúnd sa objaví fyzická zlatá tehlička. 

Česká spoločnosť Gold.Plus ponúka vôbec prvé bankomaty fyzického zlata v Českej republike a patrí k hŕstke, ktorí ponúkajú zlato z bankomatu mimo Dubaja a Singapuru (bankomat fyzického zlata bol spustený v Berlíne v roku 2010, ale po 3 rokoch skončil).

Gold.Plus ponúka digitálne aj fyzické produkty zlata. Používatelia si môžu stiahnuť aplikáciu pre mobilný telefón „zlatý účet“ pre Android a iPhone. Umožňuje používateľom nakupovať a držať zlato digitálne a zároveň umožňuje používateľom prevádzať ich z digitálnej podoby na fyzickú. Zefektívnenie nákupu a rozšírenie prístupu k produktom z fyzického zlata za konkurenčné ceny je podľa firmy výzvou, ktorej sa musí odvetvie venovať. 
 

Súvisiace články

Aktuálne správy