Jediný graf: Porovnanie cien vakcín na COVID-19 v USA a EÚ

, visualcapitalist Foto: TASR/AP

Po celom svete bolo podaných viac ako dve miliardy dávok vakcíny na COVID-19. Cena, ktorú vlády za vakcínu zaplatili, sa líši v závislosti od regiónu alebo krajiny. Visual  Capitalist ponúka porovnanie cien vakcín piatich hlavných výrobcov za dávku v USA a EÚ.

Všeobecne možno povedať, že EÚ zaplatila za rad vakcín podstatne menej ako Amerika. Najväčší cenový rozdiel je v prípade spoločnosti Pfizer, kde USA majú dávku o 32,1 % drahšiu.

Existuje niekoľko faktorov, ktoré by mohli vysvetliť cenový rozdiel. Jedným z nich je včasná podpora výskumu. Nemecko venovalo milióny Pfizeru na vývoj vakcíny, a hoci sa USA zaviazali kúpiť stovky miliónov dávok, krajina neposkytla žiadne financovanie na skutočný vývoj vakcíny.
Moderna je jedinou vakcínou na zozname, ktorá je v USA v skutočnosti lacnejšia, a to za 15 dolárov za dávku. Avšak vzhľadom na to, že generálny riaditeľ spoločnosti Moderna pôvodne predpovedal, že vládam bude účtovaná dávka za 25 až 37 dolárov za dávku, vyzerá to, že USA aj EÚ dokázali vyjednať ceny vo svoj prospech.

Samozrejme, náklady na samotnú vakcínu sú vo svetle ekonomických a emocionálnych dopadov pandémie celkom nepodstatné. Napríklad štúdia z Harvardovej univerzity odhadla celkové ekonomické náklady na COVID-19 v USA na približne 16,1 bilióna dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy