Pokračujúca dedolarizácia: Rusko sa pripravuje na možné odpojenie od SWIFTu

, ZH;Bloomberg Foto: SITA/AP

Koncom minulého týždňa Putin obvinil USA z použitia dolára ako nástroja na vedenie „hospodárskej a politickej vojny“. Dedolarizačné úsilie zahŕňa aj štátny investičný fond, ktorý sa rozhodol vyhodiť všetky svoje doláre a aktíva denominované v dolároch v prospech aktív denominovaných v eurách, juanoch , alebo ďalej nakupuje drahé kovy ako je zlato. 

Ruský minister financií ohlásil prípravy na stimul k presunu devízovej likvidity na eurá, pričom spresnil, že v hre je aj nariadenie, aby štátne spoločnosti prešli na eurá. Moskva ďalej uviedla, že reaguje na výzvy na zavedenie ďalších sankcií „prípravou“ na možné odpojenie sa od medzinárodných platobných systémov, konkrétne od SWIFTu.

„Rusko sa pripravuje na ďalšie sankcie a začalo sa s vážnymi prácami pri riešení potenciálneho odpojenia krajiny od medzinárodných platobných systémov,“ uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Pankin na parlamentných rokovaniach v Štátnej dume, napísala agentúra TASS.„Samozrejme sa treba pripraviť na ďalšie reštriktívne opatrenia, väčšinou ich nazývame sankcie. Je zrejmé, že pripraviť sa na všetko je nemožné, ale už v ekonomických a finančných odboroch sa začali práce spojené s prevodom do národných mien, na zavedenie platobných systémov,“ uviedol Pankin. Zároveň však poznamenal, že Kremeľ plánuje veľa scenárov „čo ak“ … „nemôžete sa pripraviť na všetky,“ uviedol. „Je zrejmé, že nemôžeme byť úplne odstrihnutí, v súčasnom svete je to nemožné… Dnes sa nikto nemôže plne podporovať a rozvíjať vlastnými silami a prostriedkami,“ dodal Pankin.

Len o pár hodín neskôr však ministerstvo financií zmiernilo pôvodné vyhlásenie. „Rusko sa bude spoliehať na ekonomické prostriedky, aby povzbudilo spoločnosti k prechodu z dolára na euro, a neplánuje nijaké obmedzenia používania americkej meny.“ Ako poznamenala agentúra Bloomberg, „RIA Novosti a Tass stiahli predchádzajúce články s odvolaním sa na úradníka ministerstva financií, ktorý uviedol, že vládne plány smerníc nariaďujú štátnym spoločnostiam urobiť tento posun“. Agentúry RIA a Tass uviedli, že úradník odvolal svoje vyhlásenie. A možno šlo len o ďalšie varovný signál Západu a vôbec nešlo o „mylnú“ citáciu? 

Dolár v reakcii na správy nakrátko skĺzol na svoje minimum, zatiaľ čo euro vyskočilo až o 0,1 % na 1,2176. 

Pred niekoľkými rokmi ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Washington nechtiac urýchľuje de-dolarizáciu svojimi agresívnymi finančnými sankciami, ktoré nútia svojich geopolitických protivníkov znižovať ich závislosť od dolára. Len minulý mesiac dosiahlo Rusko nový míľnik, v rámci ktorého bolo menej ako 50 % jeho vývozu zaplatených v dolároch. Ukazuje sa, že po rokoch neustáleho znižovania závislosti krajiny od dolára sa Rusko chystá tieto snahy zintenzívniť spôsobom, ktorý bude Washington nútený zobrať na vedomie. „Euro je pre nás z hľadiska platieb za plyn úplne prijateľné. To sa samozrejme dá urobiť, a pravdepodobne by sa to malo urobiť," uviedol Putin vo štvrtok.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy