Počet osobných bankrotov v máji rástol už druhý mesiac po sebe

V máji tohto roku zbankrotovalo 596 obyvateľov Slovenska. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v apríli zbankrotovalo 419 dlžníkov, ich v piatom mesiaci toho roka bolo o 42,24 % viac. Celkovo v tomto roku zbankrotovalo 2265 dlžníkov. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK), ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií.
V medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka s 1055 osobnými bankrotmi ide o pokles o 43,51 %. V piatom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Trnavskom kraji (93) a najmenej v Bratislavskom kraj (47). V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov klesol v siedmich krajoch, najviac v Nitrianskom kraji. Jedinou výnimkou bol Žilinský kraj, v ktorom počet osobných bankrotov medziročne vzrástol o 66, 67 %.
Adresu na obecnom, miestnom alebo mestskom úrade, prípadne na virtuálnej adrese malo 66 dlžníkov. Ľudia bez domova predstavujú 11-percentný podiel z celkového počtu obyvateľov Slovenska, ktorí v minulom mesiaci zbankrotovali. „Zároveň bol vyhlásený konkurz na majetok šiestich väzňov. Tieto prípady však nie sú zahrnuté v štatistikách osobných bankrotov, nakoľko s účinnosťou od 1. januára 2018 dlžník nie je oprávnený podať návrh na vyhlásenie konkurzu alebo na určenie splátkového kalendára, ak je vo výkone trestu odňatia slobody. V týchto prípadoch súd uložil trest prepadnutia majetku,“ upozorňuje hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.
Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v tohtoročnom máji ich pripadalo 389 na mužov a 207 na ženy. Medzi mužmi, ktorí zbankrotovali, malo 3,60 % dlžníkov vysokoškolské vzdelanie. Medzi zbankrotovanými ženami malo vysokoškolské vzdelanie 5,31 % dlžníčok. V máji sa najväčšou skupinou dlžníkov s osobnými bankrotmi stali medzi mužmi tridsiatnici s 31,36 % a medzi ženami štyridsiatničky s podielom 31,40 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy