Ceny domov vo svete rástli najviac za vyše 14 rokov, Slovensko je v prvej päťke

Ceny domov vo svete zaznamenali najprudší rast od obdobia spred svetovej finančnej krízy. Medzi krajiny s najvýraznejším rastom cien patrí aj Slovensko, ktoré sa v rebríčku 55 krajín umiestnilo na 4. mieste.
Podľa globálneho indexu cien domov, ktorý zostavuje poradenská spoločnosť Knight Frank, sa ceny domov vo svete zvýšili v 1. kvartáli medziročne v priemere o 7,3 %. To je najvýraznejšie tempo rastu od 4. štvrťroka 2006.
Najprudší rast cien domov zaznamenalo Turecko, kde ceny vzrástli až o 32 %. Nasledoval Nový Zéland s rastom cien nehnuteľností o 22,1 %. Na 3. mieste sa umiestnilo Luxembursko s rastom cien o 16,6 % a za ním Slovensko, kde rast cien domov dosiahol 15,5 %. Prvú päťku uzatvárajú Spojené štáty s rastom cien nehnuteľností na úrovni 13,2 %, čo bol najvýraznejší rast od decembra 2005.
V prvej desiatke sa ešte umiestnili Švédsko (ceny domov vzrástli o 13 %), Rakúsko (12,3 %), Holandsko (11,3 %), Ruská federácia (11,1 %) a na 10. mieste Nórsko s rastom cien o 10,9 %. Z krajín V4 sa Česko a Poľsko umiestnili s rastom cien pod 9 % v druhej desiatke a Maďarsko skončilo s rastom cien na úrovni 1,8 % na 47. mieste.
Masívne fiškálne a monetárne stimuly na podporu ekonomík v období pandémie viedli k rozmachu realitného trhu po celom svete. To vyvoláva obavy z bublín a niektoré štáty už začali prijímať opatrenia na schladenie trhu.
Napríklad Nový Zéland zrušil daňové stimuly pre investorov na trhu s realitami a vláda očakáva, že rast cien nehnuteľností sa do júna budúceho roka spomalí na 0,9 %. Aj Čína vydala viacero nariadení na obmedzenie aktivít developerov a poskytovania bankových úverov pre tento sektor.
Podľa spoločnosti Knight Frank by sa však tempo rastu cien nehnuteľností malo zmierňovať. „Keďže vlády prijímajú opatrenia a fiškálne stimuly sa na viacerých trhoch ku koncu roka ukončia, je pravdepodobné, že aj nadšenie kupujúcich sa schladí,“ uvádza Knight Frank v správe. „Navyše hrozba nových variantov koronavírusu a výpadky vo vakcinácii môžu tlak na realitný trh ešte zvýšiť,“ dodala spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy