Pre tlak na zelené energie hrozí svetu nedostatok ropy

Svet bude čeliť výraznému nedostatku ropy, vyhlásil šéf ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť Igor Sečin. Dôvodom sú podľa neho klesajúce investície do tejto oblasti, keďže vlády tlačia na firmy, aby sa viac orientovali na alternatívne zdroje energie. Dopyt po rope však stále rastie.
Aj Rusko, podobne ako mnohé ďalšie štáty, prisľúbilo kroky na zníženie emisií skleníkových plynov, v rozvoji obnoviteľných zdrojov energií však za mnohými krajinami stále zaostáva. Ruská ekonomika je zároveň silne závislá od príjmov z predaja ropy a plynu. Rosnefť je druhým najväčším producentom ropy na svete po saudskoarabskej spoločnosti Saudi Aramco. Produkcia firmy dosahuje viac než 4 milióny barelov denne (1 barel = 159 litrov).
Ako informovala agentúra Reuters, Sečin v rámci petrohradského Medzinárodného ekonomického fóra povedal, že je ťažké predpovedať, kedy sa svetová ekonomika v plnej miere zotaví z pandémie nového koronavírusu. Dôvodom je „mnoho neistôt“ a pomalý vakcinačný program v niektorých regiónoch. Zároveň dodal, že „v dôsledku nízkych investícií do ropného sektora je ohrozená dlhodobá stabilita v dodávkach ropy“.
Jedným z dôvodov nízkych investícií je úsilie ropných koncernov zvýšiť príjmy akcionárom prostredníctvom spätného odkúpenia akcií a zvyšovania dividend. Poukázal aj na riziká vysokých štátnych dotácií a daňových úľav pre firmy s cieľom urýchliť dekarbonizáciu ekonomiky. Podľa Sečina to bude zvyšovať záťaž na štátne rozpočty, čo v konečnom dôsledku alternatívne zdroje energie predraží.

Súvisiace články

Aktuálne správy